Artsen zonder Grenzen


Nood onder vluchtelingen neemt nog steeds toe in Tsjaad woensdag 8 september 2004

Terwijl de crisis in Darfur doorgaat, blijven er ook nog steeds vluchtelingen aankomen in Tsjaad. De meesten van hen gaan naar het Bredjing kamp, met 46.000 vluchtelingen het meest overbevolkte kamp. Artsen zonder Grenzen biedt voedsel- en medische hulp in het kamp en vangt per dag 100 tot 300 nieuw aangekomen vluchtelingen op.

De mensen zijn buitengewoon zwak en kwetsbaar omdat ze geen voedselhulp gehad hebben sinds ze Tsjaad binnenkwamen. In het therapeutische voedingscentrum worden nu 120 kinderen behandeld. Ook de hoeveelheid patiënten die afhankelijk is van aanvullende voeding neemt sterk toe. Ondanks verwoede pogingen slaagt Artsen zonder Grenzen er nog niet in alle kinderen te bereiken.

In het gezondheidscentrum en hulppost in het kamp behandelt het team van AzG zon 1400 patiënten per week. Het aantal gevallen van diarree is gedaald, maar het risico van uitbraken van besmettelijke ziekten als cholera is nog steeds hoog. Behalve over ontstoken luchtwegen klagen veel volwassenen ook over hoofdpijn en vage lichaamspijnen. Veel van deze symptomen zijn effecten van de onverwerkte spanningen waarmee de mensen kampen.

Het gezondheidscentrum van AzG in het Forchana kamp is pas verhuisd naar een nieuw gebouw naast het kamp en staat ook open voor de lokale bevolking. Het aantal consulten daar is 400 per week en de voornaamste aandoeningen zijn diarree en luchtwegontstekingen. Het aantal huidaandoeningen neemt toe vanwege het begin van het regenseizoen.

In het voedingscentrum in het kamp behandelt AzG 30 kinderen met therapeutische en 150 kinderen met aanvullende voeding. AzG verzorgt ook de watervoorziening voor de 11.000 vluchtelingen in het kamp.

In beide kampen heeft de organisatie programmas voor zwangerschapszorg en kraamzorg, vaccineert ze en geeft ze voorlichting over gezondheid. In beide kampen heeft het team alle tenten besproeid tegen malariamuggen, die actiever worden nu het regenseizoen begonnen is.

Volgens ruwe schattingen zijn in totaal 180.000 mensen vanuit Darfur naar Tsjaad gevlucht voor de aanvallen van milities die door de regering gesteund worden. Volgens de VN hebben de milities minstens 50.000 mensen omgebracht in een al anderhalf jaar durende terreur.
---