Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Uitspraak Europees Hof nekt windmolenplan IJsselmeer

Zaandam, 8 september 2004 ­ Het plan van de provincie Noord-Holland om ten noorden van Medemblik 30 windmolens in het IJsselmeer te plaatsen, zal geen doorgang kunnen vinden. Dit is de stellige verwachting van de Milieufederatie na bestudering van de uitspraak van het Europees Hof van gisteren over de kokkelvisserij.

Het Europees Hof heeft uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van de jaarlijkse vergunning die vissers krijgen om in de Waddenzee kokkels te vangen. Het hof stelt dat deze vergunning in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn, die de biologische kwaliteit van natuurgebieden waarborgt. De Milieufederatie Noord-Holland is ervan overtuigd dat nu ook het windmolenplan zal moeten worden afgemeten aan de Europese Habitatrichtlijn. De Provincie zal volgens zeer strenge maatstaven moeten bewijzen dat de 30 reusachtige windmolens geen schade toebrengen aan de vogelstand in het IJsselmeer. De milieufederatie gelooft niet dat dit bewijs kan worden geleverd, gelet op de slaaptrekroute van de zeldzame Zwarte Stern, die precies over de windmolenlocatie loopt.

De Milieufederatie Noord-Holland is ook tegen de 30 windmolens met een tiphoogte van 120 meter gekant, omdat deze de wijdsheid en rust van de noordelijke IJsselmeerkust zouden aantasten. De uitspraak van het Europese Hof geeft de tegenstanders nu een keihard juridisch instrument in handen.

Einde persbericht

Voor meer informatie (