Gemeente Rotterdam

Nr. 111
8 september 2004 .

Lemstra leidt tweede onderzoek naar bankgaranties

De gemeente Rotterdam is een eigen onderzoek gestart naar de gang van zaken rond door het Havenbedrijf afgegeven bankgaranties. Vandaag presenteert het College de leider van het onderzoek: professor W. Lemstra. Eerder gelaste de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf een onderzoek.

Het College heeft prof. dr. Wolter Lemstra, onder meer Eerste Kamerlid voor het CDA, bereid gevonden leiding te geven aan een onderzoek naar door het Havenbedrijf afgegeven bankgaranties ter waarde van 100 miljoen euro.

Vorige week maandag, 30 augustus, kwam in het nieuws dat de algemeen directeur van het Havenbedrijf, de heer Willem Scholten, deze bankgaranties in de periode 2002-2004 heeft getekend, zonder het College daarin te kennen. Scholten heeft zijn functie inmiddels neergelegd. Hij heeft volledige medewerking aan de onderzoeken toegezegd.

Het College heeft op maandag 30 augustus tot het onderzoek besloten. Op donderdag 2 september onderstreepte de gemeenteraad nog eens de wenselijkheid van een zelfstandig onderzoek. Eerder had de Raad van Commissarissen van het Havenbedrijf al opdracht gegeven tot een eigen onderzoek; dit laatste onderzoek wordt uitgevoerd door Price Waterhouse Coopers.

Voor het onderzoek onder leiding van Lemstra gelden de volgende uitgangspunten: a. Alle vragen van de gemeenteraad worden bij het onderzoek betrokken. Verder zal het onderzoek zich uitstrekken over datgene wat in de loop van het onderzoek nog aan feiten aan het licht komt. De gemeentelijke Rekenkamer onderwerpt het onderzoek aan een toetsing, zoals bij motie door de gemeenteraad gevraagd. b. Het onderzoek spitst zich toe op de bestuurlijke kant van de zaak: de verantwoordelijkheid van het College ten opzichte van de gemeenteraad. c. Dubbel werk met het onderzoek van de Raad van Commissarissen wordt zoveel mogelijk voorkomen. d. De oordeelsvorming gescheidt onafhankelijk ten opzichte van de Raad van Commissarissen Havenbedrijf Rotterdam N.V. e. Het onderzoek richt zich in beginsel op d eperiodetot1januari2004.

Het onderzoek zal worden begeleid door drie leden van het College: de burgemeester (Ivo Opstelten), wethouder Middelen en Sport (Nico Janssens) en wethouder Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu (Wim van Sluis).

Het exacte moment waarop het onderzoek wordt opgeleverd is nog niet bekend. Het streven is er op gericht de resultaten van het onderzoek binnen enkele weken te presenteren, zoals gevraagd door de gemeenteraad.

Wolter Lemstra (1935) verkreeg landelijke bekendheid als burgemeester van Hengelo (tot 1998), Eerste Kamerlid voor het CDA (tot heden), secretaris-generaal op drie ministeries (1981-1991), hoogleraar aan de universiteit Twente (tot heden) en waarnemend burgemeester van Leiden (tot mei 2003). De heer Lemstra heeft ruim 50 jaar ervaring in het openbaar bestuur. Daarnaast heeft hij een staat van dienst als commissaris bij diverse grote ondernemingen, waardoor hij ook ruime kennis van het bedrijfsleven meebrengt.

Noot voor de redactie/