VVD



Nieuws

8 sep 2004 - Hirsi Ali: "De werkelijkheid is
soms erger dan de film..."

Ayaan Hirsi Ali stelt vragen over Marokkaanse vrouwen, die in het land van herkomst worden achtergelaten door hun echtgenoten.

In de NOVA-uitzending 'Retourtje Rif' van 18 augustus was te zien hoe Marokkaanse vrouwen dachten op vakantie te gaan naar hun moederland. Net als iedereen deze zomer wilden zij graag terug, maar zij moesten blijven, want hun man had hun paspoort afgenomen, omdat hij op een makkelijke manier wilde scheiden. Met rond de 30 gevallen per jaar is dit, zoals de regering zelf erkent, een schrijnende situatie. Wat de VVD vooral schrijnend vindt, is hoe de regering vervolgens handelt.

Sinds november 2000 heeft de Tweede Kamer bij herhaling indringende vragen aan de regering gesteld over de problemen van deze vrouwen en hun kinderen. Zo'n 70 procent van deze kinderen is in Nederland geboren en heeft dus de Nederlandse nationaliteit. Uit de antwoorden blijkt dat de regering heel goed op de hoogte is van individuele gevallen, dat zij weet om welke strafbare feiten het gaat, dat zij zelfs overlegt met de Marokkaanse autoriteiten. Tegelijkertijd blijkt op geen enkele wijze dat de Nederlandse regering zich het lot van deze Nederlandse vrouwen en kinderen aantrekt. Sterker nog, de VVD heeft de regering nog niet kunnen betrappen op één concrete maatregel die deze wanpraktijken helpt te bestrijden en voortaan voorkomen.

De VVD, bij monde van Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, daagt de regering uit om op zo kort mogelijke termijn met concrete stappen te komen, die 1) de terugkeer van de slachtoffers naar Nederland bespoedigen en 2) de opsporing en vervolging van de betrokken mannen versnellen. De namen van deze mannen zijn bekend. Er moet ook gekeken worden naar de verblijfsrechten van deze mannen, indien zij alleen een verblijfsvergunning hebben.

Ayaan Hirsi Ali: "Als u het mij vraagt: ik hoop dáár geen film over te maken! Niet ingrijpen van de regering staat gelijk aan passief meewerken aan onderdrukking. Dit is niet een probleem dat alleen in Marokko voorkomt. Hetzelfde gebeurt in Turkije, Irak, Somalië en Egypte. Wij kunnen het niet maken om landgenoten op deze manier aan hun lot over te laten."

Minister Verdonk kan op dit moment geen concrete maatregelen noemen, maar heeft toegezegd een aantal zaken te laten onderzoeken.

8 september 2004