Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

ICT-Regieorgaan brengt vraag en aanbod ICT-onderzoek bij elkaar

Minister Brinkhorst van Economische Zaken en minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap willen meer eenheid en samenhang in de aansturing van het ICT-onderzoek in ons land. Op 8 september ondertekenden zij daarom een convenant voor oprichting van het Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zal het regieorgaan opzetten, in samenwerking met SenterNovem.

Een belangrijke taak van het Regieorgaan is het bij elkaar brengen van de vraag naar ICT-kennis uit het bedrijfsleven en het aanbod daarvan uit kennisinstellingen. Op basis daarvan stelt het Regieorgaan in een strategisch plan vast welk ICT-onderzoek Nederland de komende jaren nodig heeft en waar de prioriteiten moeten liggen. Hierin wordt de hele kennisketen betrokken, van ICT-onderzoek tot -toepassing. Met deze prioriteiten - die nationaal van hoge wetenschappelijke, maatschappelijke en economische waarde zijn - moet Nederland zich internationaal kunnen profileren.

Het Regieorgaan wordt ingesteld voor een periode van zes jaar, tot 2010. Het krijgt mede zeggenschap over de middelen die EZ en NWO nu al beschikbaar stellen voor stimulering en aansturing van ICT-onderzoek en -innovatie. EZ, OCW en NWO stellen elk 5 miljoen Euro beschikbaar voor de periode 2004-2006, 15 miljoen in totaal. Minister Brinkhorst: De oprichting van het Regieorgaan is een belangrijke stap om onze ICT-kennispositie te versterken en om die kennis beter te benutten. Zo krijgt het nationale ICT-onderzoek slagkracht.

Tegelijk met het convenant wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen SenterNovem en NWO getekend, waarin afspraken worden gemaakt voor de gezamenlijke vormgeving en ondersteuning van het ICT Regieorgaan. Deze overeenkomst biedt het Regieorgaan de optimale randvoorwaarden voor succes: voor de ondersteuning van het Regieorgaan is zowel de expertise van NWO als die van SenterNovem en de onderlinge samenwerking tussen de beide organisaties van groot belang.

Het Regieorgaan is één van de vier lijnen uit het actieplan Concurreren met ICT-Competenties, Regie en Rendement in de ICT-kennisketen. Dit actieplan wordt eind september gepresenteerd.