GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 september 2004 16:49 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schrappen van anticonceptie is niet erg vruchtbaar gebleken

( 8 september 2004)

Kamervraag

De centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam constateren dat er steeds meer vrouwen zwanger raken omdat ze geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen. GroenLinks is benieuwd of staatssecretaris Ross opnieuw doof blijft voor de signalen van toegenomen abortussen en ongewenste zwangerschappen.

Al eerder bleek immers dat het aantal abortussen is toegenomen. Toen GroenLinks kamerlid Evelien Tonkens daar in december 2003 vragen over stelde, antwoordde de staatssecretaris nog dat er geen reden is om aan te nemen dat er financiële drempels zijn die het gebruik van anticonceptie belemmeren. Die reden blijkt er nu dus wel te zijn. GroenLinks vraagt de staatssecretaris dan ook haar besluit te herzien om anticonceptie niet meer te vergoeden. Dat voorkomt én de ellende van ongewenste zwangerschappen en abortussen én het bespaart ons allemaal geld.

Evelien Tonkens

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de toegenomen ongewenste zwangerschappen door een te dure pil ( 8 sepember 2004)


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht "Vrouwen ongewenst zanger door te dure pil"?


2. Bent u ook geschrokken van het bericht dat er meer vrouwen zwanger raken omdat ze geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen?


3. Herinnert u zich nog mijn vragen van 15 december 2003? Klopt het dat u toen van mening was dat er geen aanleiding was om aan te nemen dat het niet meer vergoeden van anticonceptiemiddelen leidt tot een toenemend aantal zwangerschappen? Ziet u die aanleiding inmiddels wel? Bent u inmiddels wel bereid om uw besluit te herzien? Zo nee, wanneer zult u daar wel toe bereid zijn?


4. Is er bij een stijging van het aantal abortussen door het niet meer vergoeden van anticonceptie nog wel een sprake van een besparing of nemen de kosten juist toe? Kunt u uw antwoord met cijfers onderbouwen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -