Gemeente Tilburg

8 september 2004

Gunstige resultaten werkgelegenheidsbeleid voor bijstandsgerechtigden

Goede kansen op het vinden van werk in Tilburg

De gemeente heeft recent aan het Ministerie gerapporteerd over het geld dat in 2003 is besteed aan activiteiten om mensen zonder baan weer aan het werk helpen. Het blijkt dat in afwijking van de landelijke tendens het aantal werkzoekenden met een bijstandsuitkering in 2003 nauwelijks is toegenomen. Tegelijkertijd zijn er minder vacatures en minder gesubsidieerde banen beschikbaar. Dit was voorheen een goed alternatief om vanuit een uitkering weer aan de slag te gaan.

Wethouder Mevis: 'We willen zorgen dat er meer banen beschikbaar komen voor onze klanten van Sociale Zaken. De eerste resultaten voor 2004 zijn bemoedigend. Maar het wordt wel lastiger om uitstroom via regulier werk te realiseren. Het is een zaak van lange adem.' Om ook voor de langere termijn over mogelijkheden voor werk te beschikken investeert de gemeente vanuit Sociale Zaken in het contact met de Tilburgse ondernemers. Onder de noemer 'maatschappelijk ondernemen' wordt met het bedrijfsleven samengewerkt.

Enkele feiten:
138 werknemers met I/D banen vonden in 2003 regulier werk. Landelijk scoort Tilburg goed met 12,5 % ID-ers die een reguliere baan kregen tegen landelijk 8,5 %. 350 mensen gingen na een uitkering weer aan het werk. Dit is ongeveer het dubbele van het gemiddelde in de grote steden. In 2002 bedroeg het aantal bijstandsgerechtigden 5218, in 2003 was dit 5278. Dit is een toename van 0,9 %. Het landelijk gemiddelde bedraagt 3,9 %. Over de periode januari t/m september is zelfs sprake van een daling. In Tilburg was in 2003 4,9 % van de bevolking afhankelijk van een ABW uitkering.

Informatie voor de Pers:
Frans Jan Lathouwers, concerncommunicatie tel 542 89 91


---- --