Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Verbeet over mogelijke problemen in de financiering van psychiatrische zorg in verpleeghuizen. (2030415320)

Vraag 1
Bent u bekend met de speciale afdelingen voor ouderen met een psychiatrische problematiek in zes verpleeghuizen in de regio Utrecht?

Antwoord 1
Ja, sinds 2000 worden in deze regio in het kader van de volumemiddelen `snijvlakmiddelen' ingezet om cliënten in verpleeghuizen met psychiatrische problematiek i.s.m. instellingen voor de GGZ op een goede wijze zorg te bieden.

Vraag 2
Is het u bekend dat de financiering van deze afdelingen per 1 januari 2004 niet meer gegarandeerd is, omdat de beleidsregel `snijvlakmiddelen' op dat moment is afgelopen, en de nieuwe regeling `aanvullende zorg psychiatrie' alleen op verzorgingshuizen en niet op verpleeghuizen ziet? Wat vindt u hiervan?

Antwoord 2
Ja, het is mij bekend dat het desbetreffende deel van de beleidsregel zo is geformuleerd dat aanvullende zorg met het accent op psychiatrie alléén in verzorgingshuizen kan worden geleverd. Het gaat bij deze aanvullende zorg echter juist om GGZ instellingen die een belangrijk aandeel hebben in de zorg van cliënten in verpleeghuizen. De intentie achter de beleidsregel intramurale zorg was om beleidsregels samen te voegen en om de financiering van deze zorg met `snijvlakmiddelen' op deze wijze te continueren.

Vraag 3
Bent u bereid de financiering van deze belangrijke vorm van zorg alsnog te garanderen, bijvoorbeeld door de beleidsregel `aanvullende zorg psychiatrie'ook van toepassing te verklaren op verpleeghuizen?

Antwoord 3
Ik heb met het CTG overlegd. Het CTG zal met de betrokken instellingen overleggen en heeft toegezegd óf de beleidsregel op de juiste wijze te formuleren en uit te voeren óf een andere oplossing te zoeken voor dit probleem.


---- --