---

Kamervragen en antwoorden
---

Vragen van het lid Bakker (D66) over de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Irak

8-9-2004 15:48:00

Hierbij bied ik u de antwoorden op vragen van het lid Bakker (D66) over de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Irak aan (Ingezonden op 27 augustus 2004).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp

Antwoord van de minister van Defensie, op vragen van het lid Bakker (D66) over de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Irak. (Ingezonden op 27 augustus 2004 met kenmerk 2030420220)

1. Is het waar dat naar aanleiding van de soevereiniteitsoverdracht in Irak op 28 juni jl. de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen is aangepast?

Ja.

2. Zo ja, in welke zin en met welke betekenis? Wat is er veranderd ten opzichte van de oorspronkelijke geweldsinstructie?

3. Waarom is de Kamer hierover niet ingelicht?

In de brief aan de Tweede Kamer van 11 juni jl. is gemeld dat naar aanleiding van de soevereiniteitsoverdracht de geweldsinstructie kan veranderen. Om de veiligheid van de Nederlandse eenheden niet in gevaar te brengen, wordt de geweldsinstructie niet openbaar gemaakt. Dat geldt ook voor veranderingen in de instructiekaart geweldgebruik. Niettemin kan in zijn algemeenheid worden opgemerkt dat de instructies voor zelfbescherming niet restrictiever zijn geworden.

4. Indien het niet mogelijk is om in het openbaar mededelingen te doen over veranderingen in de geweldsinstructie, bent u dan bereid om de Kamer op zo kort mogelijke termijn alsnog vertrouwelijke inzage te geven in de geweldsinstructie, conform de handelwijze eerder dit jaar? Waarom is het initiatief hiertoe niet door u zelf genomen?

De veranderingen in de instructiekaart geweldgebruik zijn voor een groot deel technisch van aard. Er was daarom geen aanleiding de Kamer in de gelegenheid te stellen deze kaart in te zien. Als het parlement hierover alsnog vertrouwelijk wil worden geïnformeerd, wat in de eerste plaats een aangelegenheid van parlement zelf is, ben ik uiteraard daartoe bereid.

Nieuws Nieuwsberichten