AVENTIS



Diabetes type II beter behandelbaar met minder injecties

één injectie insuline glargine in combinatie met orale bloedsuikerverlagende medicatie effectiever dan tweemaal daags injecties mix- insuline

Hoevelaken, 8 september 2004 - Onderzoek onder 364 mensen met diabetes type II heeft bewezen dat één injectie insuline glargine (Lantus(r)) in combinatie met orale bloedsuikerverlagende medicatie tot een betere controle van de bloedglucoseniveau's leidt dan wanneer er tweemaal daags injecties met mix-insuline (mengsel van middellang en kortwerkende insulines) worden toegediend. Deze resultaten zijn gisteren door Aventis gepresenteerd op de jaarlijkse EASD bijeenkomst (European Association for the Study of Diabetes) te München.

'Met slechts één injectie en één meting van de bloedglucose per dag is deze behandeling eenvoudig te beginnen. Het is verder bewijs voor artsen om basale insuline toe te voegen aan de behandeling bij patiënten die geen goede resultaten behalen met enkel orale therapie', aldus professor Hans Uwe Janke (hoofd interne geneeskunde, Central Hospital Bremen-Nord te Duitsland).

De 364 deelnemers aan de Laptop-studie komen uit tien verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Alle deelnemers hebben diabetes type II, werden enkel met orale bloedsuikerverlagende medicatie behandeld en hadden nog nooit injecteerbare insulines gebruikt. De deelnemers zijn in twee groepen verdeeld. Een groep werd behandeld met insuline glargine (Lantus(r)) en orale bloedsuikerverlagende medicatie, de andere groep ontving tweemaal daags mix-insuline zonder orale bloedsuikerverlagende medicatie.
In de groep die éénmaal daags met insuline glargine werd behandeld waren 50% meer personen die een HbA1c-niveau bereikten onder de 7% zonder dat dit gepaard ging met nachtelijke hypoglykemiën in vergelijking tot de groep die tweemaal daags mix-insuline kreeg toegediend.

De HbA1c-waarde wordt gezien als een gemiddelde van de bloedglucosewaarden van de voorafgaande 2 tot 3 maanden, wat een zeer belangrijke indicator is voor het bepalen de effectiviteit van de huidige behandeling van diabetes. Een verhoogde HbA1c-waarde (hoger dan 7%) gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Studies hebben aangetoond dat een 1% afname van het HbA1c-niveau resulteert in onder andere een 21% vermindering van diabetes gerelateerde sterfte en 37% vermindering van complicaties zoals aandoeningen aan de ogen, nieren en zenuwstelsel American Diabetes Association. Implications of the United Kingdom Prospective Diabetes Study. Diabetes Care. 2002; 25 (supple. 1): S28-32 BMJ 321, 2000 405-412.

In Nederland zijn ongeveer 500.000 geregistreerde diabetespatiënten. Jaarlijks sterven er meer dan 3.000 mensen aan de gevolgen van diabetes en komen er omstreeks 65.000 mensen met diabetes bij http://www.rivm.nl/nationaalkompas. De Diabetes Federatie in Nederland stelt dat over 15 jaar diabetes 1 op de 20 Nederlanders kan treffen http://www.diabetesfederatie.nl/Deomvang.htm. De kosten voor diabeteszorg in Nederland bedragen bijna een miljard Euro per jaar Toespraak van Minister Hans Hoogervorst tijdens de Nederlandse Diabetesdagen 2003. www. minvws.nl.