Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PvdA-voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 318 3025 / Fax 070 318 2800


Den Haag, 8 september 2004


PvdA: veiligheidssituatie privé-klinieken vraagt om actieve Inspectie


De PvdA is verontwaardigd over de uitkomsten van het Inspectierapport dat vandaag is verschenen over kwaliteit en veiligheid in privé-klinieken. Tijdens een spoeddebat enige tijd geleden heeft de PvdA aan minister Hoogervorst van VWS gevraagd zijn verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot het beschermen van patiënten die een beroep doen op privé-klinieken. Dit debat vond mede plaats naar aanleiding van een eerder rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waarin werd geconstateerd dat de veiligheid van patiënten in privé-klinieken gevaar loopt.


Helaas moeten we constateren dat de situatie een jaar later niet verbeterd is en de minister de eerdere bevindingen van de Inspectie met betrekking tot privé-klinieken blijkbaar niet echt serieus heeft genomen. Sterker nog, momenteel voldoet de helft van de klinieken niet aan de minimale kwaliteitseisen. De PvdA is van mening dat de minister op zeer korte termijn met duidelijke maatregelen moet komen om een einde te maken aan de onveilige situaties in privé-klinieken.


De PvdA acht het van groot belang dat de veiligheid van patiënten gewaarborgd is. Dat is nu niet altijd het geval. Er moeten nu snel extra maatregelen worden genomen. Allereerst moeten alle privé-klinieken verplicht worden geregistreerd. Er moet strenger op toegezien worden dat alle instellingen een kwaliteitsjaarverslag indienen. Daarnaast moeten instellingen en klachtencommissies verplicht worden calamiteiten en incidenten bij de Inspectie te melden. Burgers moeten toegang hebben tot deze informatie, zodat zij zelf kunnen beslissen of ze zich nog willen laten behandelen in een kliniek waarvan de Inspectie belastende informatie heeft. Patiënten mogen niet overgeleverd worden aan zorgverleners die onvoldoende gekwalificeerd zijn. Toezicht is een overheidstaak. De Inspectie moet dus niet alleen passief reageren op klachten, maar actief toezien op kwaliteit. Tot slot moet de Inspectie meerdere sanctiemogelijkheden krijgen, zoals het opleggen van boetes , aldus PvdA-woordvoerder Khadija Arib.




Partij van de Arbeid