Den Haag, 8 september 2004

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport

over ongewenste zwangerschappen door bezuiniging op anticonceptie

1. Wat vindt u van de constatering van de centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam dat steeds meer vrouwen ongewenst zwanger raken doordat zij geen geld hebben voor anticonceptie?(1]

2. Bent u bereid nader onderzoek te verrichten naar de stijging van het aantal ongewenste zwangerschappen door de bezuiniging op anticonceptie? Zo ja, op welke termijn?

3. Bent u het eens met de stelling dat anticonceptie blijkbaar voor een groep vrouwen toch te duur is ondanks dat er, zoals u aangeeft in uw antwoord op eerdere vragen(2], al een anticonceptiepil verkrijgbaar is voor ¤ 3,- per maand? Zo nee, hoe gaat u de vrouwen, die nu in plaats van bijvoorbeeld de anticonceptiepil onveilige methodes als periodieke onthouding toepassen, daarvan overtuigen?

4. Bent u op de hoogte van het feit dat een goedkopere vorm van de anticonceptiepil niet voor iedere vrouw het aangewezen middel is waardoor zij, op medische gronden, gebruik moet maken van duurdere anticonceptiemiddelen? Zo ja, hebt u dit meegenomen in uw afweging om de vergoeding voor anticonceptie te schrappen uit het basispakket?

5. Bent u het eens met de stelling dat de eventuele kosten die gemaakt moeten worden als gevolg van deze ongewenste zwangerschappen en de psychische belasting die hiermee samenhangt, niet opwegen tegen de opbrengsten van de bezuinigingsmaatregel?

(1] ANP, Vrouwen ongewenst zwanger door te dure pil, 8 september 2004.

(2] 1624 26 mei 2004.