FNV BOUW

Op de valreep CAO houthandel

Nog net voordat zij het overlegcircuit stilleggen, hebben FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV een principe-akkoord bereikt voor de CAO houthandel (7600 werknemers). De CAO, die één jaar loopt tot en met 31 juli 2005, voorziet in een eenmalige uitkering van 100 euro bruto in januari 2005. Kinderopvang, vergoeding voor zakelijke kilometers en geneeskundig onderzoek worden verbeterd. De
flexibiliseringsvoorstellen van werkgevers vinden geen doorgang; ook blijft de gemiddelde werkweek van 36 uur gehandhaafd. Verder is voor het jaar 2005 afgesproken dat in het tweede ziektejaar over 100 procent vroegpensioen opgebouwd wordt. In relatie hiermee hebben CAO-partijen afgesproken dat zij de komende tijd in werkgroepen de consequenties van het kabinetsbeleid bespreken.

De CAO-onderhandelingen waren in de houthandel eind augustus na een onvoorzien lange zomerpauze opnieuw opgestart. Op de afgesproken datum van 8 september konden de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen VVNH en de bonden toch een akkoord bereiken. Hoewel het economisch slecht gaat in de houthandel, bevat het akkoord naast de eenmalige uitkering een paar kleine plussen. Zo bevelen partijen werkgevers aan om een fiscaal vriendelijke vorm van contributiebetaling aan de vakbond te regelen; dat scheelt georganiseerde werknemers enkele tientjes netto. Bij de kinderopvang blijft het zwaartepunt bij de grootste groep, de nul- tot vierjarigen, maar extra budget voorziet voortaan ook in opvang voor kinderen tussen 4 en 13 jaar. Periodiek geneeskundig onderzoek, tot nog toe hooguit elke 5 jaar in enkele functies, wordt elke 3 jaar een recht voor elke 50-plusser. Alle zakelijke kilometers worden met 28 eurocent bruto vergoed.

Voor de redactie,