Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-128

Den Haag, 8 september 2004

Processen-verbaal voor weigeraars in rekeningenproject

De Belastingdienst gaat onder leiding van het Functioneel Parket (OM) de komende weken ongeveer honderd belastingplichtigen als verdachten verhoren vanwege het vermoedelijk opzettelijk niet verstrekken van opgevraagde informatie over buitenlandse tegoeden. De zogenoemde 'weigeraars' hebben vragen van de belastinginspecteur over hun buitenlandse rekeningen niet of niet volledig beantwoord, terwijl daar meerdere keren om gevraagd is.

De weigeraars ontvingen de afgelopen maanden een "laatste kans brief". In deze brief is aangegeven wat de consequenties zijn van hun handelen. Het weigeren om informatie te verstrekken aan de Belastingdienst is in de artikelen 68 en 69 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) omschreven als een strafbaar feit. De betreffende belastingplichtigen gaven ook op de "laatste kans brief" geen gehoor.

De belastingplichtigen worden verhoord, waarna een proces-verbaal tegen hen wordt opgemaakt vanwege het omissiedelict. Als de verdachte niet op het afgesproken tijdstip verschijnt, kan in het uiterste geval overgegaan worden tot de aanhouding van de verdachte.

Het rekeningenproject is een project van de Belastingdienst, de FIOD-ECD en het Functioneel Parket, waarin onderzoek wordt gedaan naar buitenlandse tegoeden van belastingplichtigen. Nederlandse ingezetenen moeten hun buitenlandse vermogen aangeven. Voor de betreffende rekeninghouders geldt dat er aanslagen inclusief boetes zijn opgelegd. De rekeninghouders hebben tegen de opgelegde aanslagen bezwaar gemaakt.