Provincie Zuid-Holland






Vergadering Gedeputeerde Staten 7 september 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 7 september 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje 'Gedeputeerde Staten'.

Goedkeuring gemeenschappelijke regeling Holland RijnlandDe samenwerkingsorganen Duin- en Bollenstreek en Leidse regio zijn samengevoegd tot een gemeenschappelijke regeling. GS hebben de besluiten van de diverse gemeenteraden hiertoe goedgekeurd. Ook een aantal specifieke samenwerkingsverbanden zoals op het gebied van verkeer en volwasseneneducatie is in de gemeenschappelijke regeling opgegaan. De nieuwe gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland omvat taken op het gebied van wonen, milieu, natuur- en landschap, ruimtelijke ordening, zorg, onderwijs en sociaal beleid. Aan de regeling nemen 16 gemeenten deel.

Interne ControleGS hebben het Interne Controleplan 2004/2005 vastgesteld. De voorgestelde werkzaamheden beogen de betrouwbaarheid, de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de provincie te borgen. Conform het 'rapport van bevindingen' van de accountant bij de Jaarrekening 2003 spitsen de werkzaamheden zich toe op de beleidsnota's, de administratieve organisatie, de interne controle en de ondersteunende activiteiten. Het Interne Controleplan 2004/2005 wordt aangeboden aan PS.

Halfjaarrapportage 2004De Halfjaarrapportage 2004 kijkt terug op de uitvoering van de Begroting 2004 gedurende het eerste halfjaar. Belangrijke vragen die worden beantwoord zijn: "Wat hebben we gedaan?" en "wat heeft het gekost?". Het grootste deel van de prestaties voor 2004 ligt op schema. Naar verwachting zal eind 2004 kunnen worden geconcludeerd dat zowel de Begroting 2004 als de onderdelen uit het Collegewerkprogramma voor 2004 zijn uitgevoerd. Om verschillende redenen zijn er echter ook vertragingen. Het gaat hierbij onder meer om bestuurlijke zaken (onderbezetting), aanleg van de busbaan N207 (technisch niet uitvoerbaar) en de risicokaart (rijksbesluitvorming). Voor 2004 wordt een tekort op de apparaatskosten van 2,5 miljoen euro verwacht. Daarnaast lijkt er sprake te zijn van onderuitputting op de investeringen. De ervaring leert echter dat het uitvoeringstempo in de tweede helft van het jaar hoger ligt. Al met al verwachten GS dat de programma's die in de begroting zijn opgenomen, worden gerealiseerd binnen de gestelde financiële kaders. De Halfjaarrapportage 2004 wordt aangeboden aan PS.

Wijziging subsidieregelsGS hebben de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland (Asv) op een aantal punten gewijzigd en geactualiseerd. Zo zijn nieuwe onderdelen toegevoegd op basis waarvan straks ook subsidies beschikbaar zijn voor 'duurzame energie' en 'acquisitie van buitenlandse ondernemingen'. Daarnaast vervalt het hoofdstuk Jeugdzorg in verband met de inwerkingtreding van de Wet op de jeugdzorg op 1 januari 2005, en zijn de hoofdstukken Cultuur en Samenleving aangepast. Dit wijzigingsvoorstel wordt aangeboden aan PS. Na accordering wordt de gewijzigde Asv gepubliceerd in het Provinciaal Blad en op www.zuid-holland.nl.

74 recreatiewoningen Wijde Aa, gemeente AlkemadeGS hebben een overzicht gemaakt van de historie van de bouw van 74 recreatiewoningen aan de Wijde Aa in de gemeente Alkemade. Na de bouw is gebleken, dat de woningen gebouwd zijn zonder bouwvergunning en ze in strijd zijn met het bestemmingsplan. De gemeente wil de bouwvergunning alsnog verlenen en zal hiervoor een verklaring van geen bezwaar bij de provincie indienen. Omdat het verzoek nog niet is ingediend, is nog niet te beoordelen of de verklaring van geen bezwaar wordt afgegeven. In de notitie wordt ook de betrokkenheid van GS bij de bouw van de woningen en de vervolgprocedure beschreven. De notitie is bedoeld om PS te informeren.

Nieuw woonruimteverdelingstelsel Stadsregio RotterdamDe stadsregio Rotterdam gaat per 1 januari 2005 een fundamenteel nieuw stelsel invoeren om woonruimte te verdelen. Het stelsel moet meer keuzevrijheid voor de woningzoekende, een betere doorstroming, meer mogelijkheden voor lokaal maatwerk en meer flexibiliteit voor de woningcorporaties opleveren. Door de invoering van het nieuwe stelsel, treedt de gemeentelijke overheid terug ten gunste van de woningbouwcorporaties. GS vinden het idee vooruitstrevend en positief. Wel zullen GS erop toezien dat de vestigingsvrijheid voor woningzoekenden zo min mogelijk wordt beperkt. GS geven in principe toestemming voor het nieuwe stelsel voor een periode van 1 jaar. Daarna volgt een evaluatie.

Voortgangsrapportage Rioleringsbeleid in het buitengebiedHet aansluiten van percelen in het buitengebied op de riolering levert nog steeds problemen op. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage 'Rioleringsbeleid in het buitengebied van de provincie Zuid-Holland'. Van de ruim 20.000 percelen die in 1998 nog ongezuiverd loosden zijn er nu ruim 2500 aangesloten op de riolering. Om gemeenten tot actie te bewegen gaat de provincie bestuurlijke gesprekken met de gemeenten voeren. Daarnaast hanteert de provincie strenger financieel toezicht om de gemeenten te activeren. In de bestuurlijke gesprekken wordt ook aandacht gevraagd voor sanering van de risicovolle riooloverstorten. Voor 1 januari 2005 moeten gemeenten op basis van het Actieprogramma Waterkwaliteit en Diergezondheid overstorten die een risico vormen voor de volksgezondheid voor mens en dier saneren. Lees ook het persbericht.

Kritische reactie op besluit staatssecretaris over verruiming openingstijden Rotterdam AirportIn een brief aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat reageren GS kritisch op de beslissing over de verruiming van de openingstijden van Rotterdam Airport. GS willen weten hoe de staatssecretaris het standpunt van PS heeft (mee)gewogen in het besluit en hoe het besluit zich verhoudt tot het op handen zijnde decentralisatieproces. Mevrouw Schultz van Haegen heeft op 14 juli aangegeven de openingstijden van Rotterdam Airport te verruimen van 23.00 uur tot 24.00 uur. GS adviseerden op 13 april 2004 dat niet te doen. Lees ook het persbericht.

Schriftelijke vragen PvdA over ongewenste groei Rotterdam AirportDe heer J.E. Keman (PvdA) heeft vragen gesteld over de beslissing van de staatssecretaris over verruiming van de openingstijden van Rotterdam Airport. Deze beslissing is in strijd met het advies dat de provincie gaf op 13 april 2004. Het statenlid geeft in zijn vragen onder andere aan te willen weten welke acties het college gaat ondernemen richting de gemeente Rotterdam en het ministerie van Verkeer en Waterstaat om een verdere uitbreiding van Rotterdam Airport te voorkomen. Verder vraagt hij of er een bezwaarschrift zal worden ingediend tegen het besluit van de staatssecretaris. In de beantwoording zegt het college dat zij nu geen bezwaarschriftenprocedure starten. Het college kiest ervoor schriftelijk te reageren en de staatssecretaris nogmaals op het provinciale standpunt en de provinciale positie te wijzen. Daarnaast hebben GS een bestuurlijk overleg aangevraagd.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Plaats van vestiging nieuwe waterschap Hollandse Delta Op 1 januari 2005 gaat het nieuwe waterschap Hollandse Delta van start. Een belangrijk onderdeel van voorbereiding betreft de gemeenschappelijke huisvesting van het personeel van de vijf betrokken waterschappen. GS hebben ingestemd met Ridderkerk als nieuwe vestigingsplaats. Tijdelijk zal het waterschap kantoor houden in Dordrecht tot de nieuwbouw in Ridderkerk gereed is.