Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter
van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

8 september 2004

Behandeld


- drs. R.F.N.W. Wols


Kenmerk


- DPV/JP-263/04

Telefoon


- +31 (0)70 3484913


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 3484006


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- roderick.wols@minbuza.nl


Betreft


- HLWGAsiel en Migratie


-

Zeer geachte Voorzitter,

Zoals aan uw Kamer is toegezegd tijdens het Algemeen Overleg inzake de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het verslag toe van de HLWG-bijeenkomst van 20 juli 2004.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolai

WERKGROEP OP HOOG NIVEAU INZAKE ASIEL & MIGRATIE (HLWG)

Brussel, dinsdag 20 juli 2004

Op 20 juli vond de eerste HLWG-vergadering onder Nederlands Voorzitterschap plaats. Na de opening en de presentatie van de plannen van het Nederlands Voorzitterschap werd vooral stil gestaan bij de drie door de Commissie gepresenteerde Mededelingen. Het betrof de Mededelingen inzake 'gemeenschappelijke readmissie-overeenkomsten', 'legale en illegale migratie' en 'toegang tot duurzame oplossingen voor vluchtelingen'.


1. Mededelingen inzake gemeenschappelijke readmissie-overeenkomsten.

De meeste Lidstaten toonden zich er voorstander van om ook instrumenten van het buitenlands beleid in te zetten om landen te motiveren readmissie- overeenkomsten met de Europese Unie af te sluiten en deze overeenkomsten ook uit te voeren. Daarnaast bleek dat een aantal Lidstaten bepleitten om bij het voorbereiden van communautaire readmissieovereenkomsten meer gebruik te maken van reeds bestaande expertise in de Lidstaten, ook op het gebied van implementatie. Enige landen plaatsten vraagtekens bij uitbreiding van het mandaat van de Commissie om met meer landen onderhandelingen te openen,terwijl andere landen aangaven dat de Commissie deze mandaten juist wel moest worden verleend en daartoe dient te worden voorzien van 'leverage'.

Over het voorstel van de Commissie om afgeslankte readmissieakkoorden af te sluiten, waarbij de nadruk moet worden gelegd op de terugnamecomponent en minder op de overnamecomponent, werd door Lidstaten zeer terughoudend gereageerd.


2. Mededelingen inzake legale en illegale migratie.

De Commissie gaf aan dat de nu gepresenteerde Mededeling aanvulling behoeft en dat overtuigende statistische gegevens nog ontbreken. Deze gegevens worden nu verzameld en zullen resulteren in een groenboek en een informatiebijeenkomst in september/oktober. Door enkele Lidstaten werd de vrees uitgesproken dat het legaliseren van illegalen een aanzuigende werking heeft op mensen in de herkomstlanden en daarmee negatieve gevolgen voor de overige Lidstaten. De Lidstaten dienen zwartwerk tegen te gaan, aldus enkele Lidstaten om de komst naar de EU van illegalen tegen te gaan. Ook werd aangegeven dat quotumbeleid een bevoegdheid van de Lidstaten zelf dient te blijven. De Commissie bracht naar voren dat zij het nationale quotabeleid van sommige Lidstaten wil inzetten voor de EU onderhandelingen over readmissie.


3. Mededelingen inzake toegang tot duurzame oplossingen voor vluchtelingen.

Behalve een presentatie van de Commissie werd bij dit onderwerp ook een presentatie verzorgd door UNHCR. Hiermee werd door het Voorzitterschap invulling gegeven aan de wens van Lidstaten tot een belangrijke rol van UNHCR bij de uitvoering van het beleid op het gebied van hervestiging en bescherming in de regio. Er vond, ondanks herhaald aansporen door het Voorzitterschap, geen inhoudelijke discussie over dit onderwerp plaats.

Overige behandelde thema's

Daarnaast werd de Commissie door verschillende landen wederom opgeroepen de procedures van het migratieprogramma AENEAS te versnellen, opdat nog in 2004 een begin gemaakt kan worden met het indienen van projectvoorstellen. De Commissie voorziet in september de eerste bijeenkomst van het beheerscomité.

Voorts ging een presentatie van de Wereldbank in op het onderwerp 'Migratie en ontwikkeling'. De inleider benadrukte onder meer dat het effect van overmakingen op de ontwikkeling van de herkomstlanden niet kan worden bewezen, omdat statistische gegevens grotendeels ontbreken. De Wereldbank wil op korte termijn beginnen met een onderzoek naar de effecten, onder meer door het bevragen van 2.500 families in zowel herkomst- als bestemmingslanden. De Commissie gaf aan dat de tijd nu rijp is voor onderzoek naar de relatie migratie en ontwikkeling. Het effect van overmakingen dient hierbij te worden betrokken.


---rw, 21/07/04--