Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2004/4868
datum
08-09-2004

onderwerp
Resultaten EVA II onderzoek
TRC 2004/6266

bijlagen
2

Geachte Voorzitter,

Op 11 december 2003 heb ik de resultaten van het EVA II onderzoek naar de relatie tussen de schelpdiervisserij en de natuurwaarden in de kustwateren via de Publieksversie EVA II aan uw Kamer aangeboden. Deze publicatie heeft tot een wetenschappelijk debat geleid waarover ik uw Kamer op 11 februari jl., nader heb geïnformeerd. Ik heb u daarbij toegezegd dat ik bij de ontwikkeling van het nieuwe beleid eveneens gebruik zal maken van ander relevant onderzoek, mits dit onderzoek voldoet aan de wetenschappelijke standaard.

datum
08-09-2004

kenmerk
Viss. 2004/4868

bijlage

Het is mij dan ook een genoegen u het wetenschappelijke EVA II eindrapport getiteld 'The effects of shellfish fishery on the ecosystems of the Dutch Wadden Sea and Oosterschelde' aan te kunnen bieden. Dit wetenschappelijke rapport verstrekt meer informatie over het onderzoek en maakt gebruik van de meest actuele veldgegevens. Belangrijk is ook dat in de discussie de resultaten van het EVA II onderzoek worden beschouwd in het licht van de resultaten van andere wetenschappelijke studies. Volledigheidshalve voeg ik bij dit rapport de bijbehorende Nederlandse samenvatting en de aanbiedingsbrief van de uitvoerende instituten Alterra en het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek, beide onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), en het Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ) toe.

Ik constateer dat deze wetenschappelijke exercitie heeft geleid tot een bestendiging van de conclusies uit de Publieksversie van 11 december 2003, zij het dat bij sommige conclusies nuances zijn geplaatst en dieper op de materie is ingegaan. Met de oplevering van deze rapportage is het EVA II onderzoeksproces definitief afgerond.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlagen:
* EVA II eindrapport 'The effects of shellfish fishery on the ecosystems of the Dutch Wadden Sea and Oosterschelde' (Niet in elektronische vorm beschikbaar)
* Nederlandse samenvatting en de aanbiedingsbrief van de uitvoerende instituten (PDF-formaat, 1082 kB)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel