European Commission

IP/04/1083

Brussel, 8 september 2004

Opname van genetisch gemodificeerde maïsrassen van de MON 810-lijn in de gemeenschappelijke rassenlijst van de EU

De Europese Commissie heeft vandaag het licht op groen gezet voor de opname van 17 van de MON 810-lijn afgeleide maïsrassen in de gemeenschappelijke rassenlijst voor landbouwgewassen. Overeenkomstig de communautaire GGO-regelgeving mag dit soort maïs sinds 1998 in de EU in de handel worden gebracht. De gemeenschappelijke rassenlijst wordt samengesteld op basis van de nationale lijsten van de lidstaten en telt momenteel ca. 30 000 rassen. Zodra een zaaigoedras volgens de regels is ingeschreven in de nationale lijst, wordt de Commissie daarvan in kennis gesteld en moet zij het betrokken ras via bekendmaking van het Publicatieblad in de gemeenschappelijke rassenlijst opnemen. Het zaaigoed van in de gemeenschappelijke rassenlijst opgenomen rassen mag in de gehele Unie in de handel worden gebracht, terwijl zaaigoed van rassen die in de nationale rassenlijsten vermeld staan, alleen op de markt van het betrokken land mag worden afgezet.

David Byrne, commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming, beschouwt de opname in de gemeenschappelijke rassenlijst als een logische stap nu het communautaire regelgevingskader inzake GGO's is bijgewerkt. Uit een grondige beoordeling is, volgens de commissaris, gebleken dat de maïs onschadelijk is voor de menselijke gezondheid en voor het milieu. Hij voegt hier nog aan toe dat de jarenlange teelt ervan in Spanje voorzover bekend geen problemen heeft opgeleverd en dat de maïs duidelijk als GGO-maïs zal worden geëtiketteerd zodat de boer met kennis van zaken een keuze kan maken.

De van de MON 810-lijn afgeleide rassen zijn de eerste genetisch gemodificeerde rassen die in de gemeenschappelijke rassenlijst worden opgenomen. Opname van GGO-rassen kan alleen indien ze vooraf overeenkomstig de GGO-regelgeving zijn beoordeeld en in de handel mogen worden gebracht. De afzet van MON 810-maïs in de EU is sinds 1998 toegestaan. 17 van de MON 810-lijn afgeleide maïsrassen zijn in nationale rassenlijsten opgenomen: 6 in Frankrijk en 11 in Spanje. Zoals voorgeschreven bij Richtlijn 2001/18/EG heeft Monsanto, de vergunninghouder van MON 810, een monitoringplan ingediend dat door het Wetenschappelijk Comité voor planten positief is beoordeeld en dat door de lidstaten in het Regelgevend Comité is goedgekeurd. Voor de MON 810-rassen gelden alle voorschriften inzake etikettering en traceerbaarheid waarin het nieuwe regelgevingskader voor GGO's voorziet.