FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/20957/instanceId/8888/pageId/6841/

FNV Berichtenservice

FNV eist excuses "minachtende" Balkenende

De FNV wil dat premier Balkenende mensen die met vroegpensioen zijn en mensen die naast hun uitkering vrijwilligerswerk doen, excuses aanbiedt voor zijn uitspraken in het werkgeversblad Forum.

De uitspraken waarin werknemers die eerder stoppen met werken, worden weggezet als mensen die "lekker met de caravan" op pad willen, zijn ronduit minachtend voor wie jarenlang zwaar werk heeft gedaan. De FNV vindt het verder stuitend en verbazingwekkend dat uitgerekend een CDA-premier laagdunkend doet over uitkeringsgerechtigden die vrijwilligerswerk doen.

In het blad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW verdedigde de premier uitgebreid de miljardenbezuinigingen op VUT/ prepensioen en de sociale zekerheid. Balkenende: "Als je ervan uitgaat dat je een uitkering krijgt en daarnaast wat vrijwilligerswerk gaat doen, dan is het misschien minder leuk als iemand tegen je zegt: u kunt misschien nog best wat betaald werk doen, u moet maar een cursus gaan volgen".

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal:"De premier die zich graag profileert als de hoeder van normen en waarden en de zorgzame samenleving slaat met zijn uitspraken over vrijwilligerswerk een modderfiguur. Hij weet niet waarover hij praat. Het vrijwilligerswerk is de smeerolie van de maatschappij. Laat Balkenende eens gaan kijken in het verenigingsleven of de vele verzorgingshuizen waar vrijwilligers onmisbaar werk doen".

De kritiek van de bonden op het onbetaalbaar maken van eerder stoppen met werk ziet de premier als iets voor de korte termijn. Balkenende in Forum: "Als je uitgangspunt is dat je vanaf je 58ste niet meer hoeft te werken en dat je dan lekker met de caravan op pad gaat, dan is elke verandering een verslechtering".

Volgens De Waal slaat de premier ook hier de plank mis: "Balkenende maakt er een karikatuur van. Mensen stoppen gemiddeld op hun 61ste met werken en niet op 58ste. Bovendien kent Nederland op Finland na de grootste stijging in de arbeidsdeelname van ouderen. Maar feiten tellen kennelijk niet voor dit kabinet."

Hetzelfde geldt voor de rechtvaardiging van de keiharde ingreep in de WAO. "Balkenende zegt dat er jarenlang niets is gebeurd. Hij zit fout. We herinneren hem er graag aan dat door de invoering van de Wet Poortwachter waarin allerlei nieuwe verplichtingen voor werknemers en werkgevers staan, de instroom spectaculair is gedaald. De feiten gaan het kabinet inhalen," aldus De Waal.

8 september 2004