Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 70: RAPPORT GEZONDHEIDSRISICO'S ASBEST ZWAAIPLEIN (08-09-2004)

Geen gezondheidsrisico's door asbest zwaaiplein

De asbest die in de puinverharding van het parkeerterrein nabij het Zwaaiplein is gevonden, levert geen verhoogd gezondheidsrisico op voor omwonenden, winkeliers, parkeerders en de parkeerwachter. Dát blijkt uit het onderzoek dat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Midden-Nederland in opdracht van de gemeente Veenendaal heeft uitgevoerd.

De GGD Midden-Nederland baseert haar conclusie op onderzoeksresultaten en berekeningen. Hierbij is uitgegaan van de 'slechtste geval benadering'. De 'slechtste geval benadering' gaat uit van blootstelling aan asbest na een periode van droog weer, flinke wind, droge zandgrond en ongebonden asbesthoudend materiaal waarbij zware activiteiten zoals graven en dergelijke, plaatsvinden. Zo'n situatie komt volgens de GGD in de praktijk niet voor.
Toch heeft de GGD Midden-Nederland gekeken of de concentratie asbest in het slechtste geval het Maximaal Toelaatbaar Risiconiveau (MTR) heeft overschreden of niet.
Uit de berekeningen blijkt dat de gemiddelde blootstelling per jaar voor omwonenden, winkeliers, parkeerders en de parkeerwachter ruim een factor 4 lager ligt dan het MTR. Zelfs in het slechtste geval wordt het Maximaal Toelaatbaar Risiconiveau dus niet overschreden.

Ook heeft de GGD gekeken naar inadembare asbestdeeltjes. Dit heeft de GGD gedaan naar aanleiding van vragen van omwonenden. Hun vraag was: " Hoe gevaarlijk was de blootstelling aan asbest in het verleden?". Hierover stelt de GGD dat de concentratieasbest in de lucht in het verleden zeer laag was. De concentratie asbest ligt bovendien onder het zogeheten verwaarloosbaar risico.

De GGD Midden - Nederland stelt verder dat er nu geen sprake meer is van blootstelling aan asbest omdat het terrein inmiddels met een schone puinlaag is afgedekt.