STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Nederland Schoon presenteert eerste schoolafvalbak

Nederland Schoon presenteert schoolafvalbak als start Schoonste School-verkiezing
Tevens opschoonactie in het kader van de Week van Nederland Schoon

Almere, 8 september 2004 Stichting Nederland Schoon presenteerde vandaag bij de Flevoschool in Almere de nieuwe schoolafvalbak. Hiermee werd direct het startsein gegeven voor de verkiezing Schoonste School, die tot half januari loopt. Uit de scholen die zich hebben opgegeven, wordt uiteindelijk de Schoonste School van Nederland gekozen. Voorafgaand aan de actie hield Jamai met een aantal basisschoolkinderen in de omgeving van de Flevoschool een opschoonactie.

Ruim driehonderdvijftig basisscholen doen mee aan de competitie Schoonste school van Nederland. In vier ronden wordt beslist wie zich een jaar lang de Schoonste School mag noemen. Na een aantal voorrondes plaatsen tien scholen zich voor de finale. Hierbij komt een schoonmaakteam de school en omgeving zwerfafvalvrij maken. Een onafhankelijke jury bekijkt gedurende drie weken welke school het schoonst blijft. Dit levert de uiteindelijke winnaar op. Scholen kunnen zich nog tot en met 15 september aanmelden via www.schoonsteschool.nl.

Deze stichting overhandigde de eerste schoolafvalbak aan directeur Adriaens van de Flevoschool, in bijzijn van wethouder Smeeman van (Stedelijk Beheer, Stadswerk, Stadscentrum, Centrumontwikkeling Buiten). Directeur Adriaens was zo enthousiast over de actie dat hij een eigen competitie aan de verkiezing heeft verbonden. De leerlingen moeten het komende jaar zwerfafval uit de wijk in de Nederland Schoon-bak doen. De klas die het meeste heeft opgehaald krijgt aan het eind van het jaar een prijs. Wat deze precies inhoudt, blijft voor de kinderen nog een verrassing.

Aan de opschoonactie deden op de Flevoschool 50 kinderen mee. Ook op andere scholen in Almere gingen de kinderen aan de slag. De opschoonactie werd georganiseerd in samenwerking met Mooi Zo Goed Zo, die in Almere bekend staat om het opzetten van bewustwordingsprojecten onder kinderen. Naast het opruimen van zwerfafval, werden tijdens de actie onder andere stoeptegels rechtgelegd. Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, licht toe waarom dit jaar niet alleen gekeken is naar zwerfafval: Uit onderzoek blijkt dat als bewoners hun omgeving als schoon en goed leefbaar beschouwen, ze minder op straat gooien. Schoon trekt dus schoon aan.

Na vandaag doet de Week van Nederland Schoon nog twee steden aan. Morgen wordt er opgeschoond in Maastricht en op vrijdag wordt de Week in Den Haag afgesloten met de prijsuitreiking van de Schoonste Stranden van Nederland.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080 of 06- 538 513 84.

Van de actie is een foto beschikbaar via de beeldbank van het ANP.


08 sep 04 18:04