Vereniging FME-CWM

Afscheid Arie Kraaijeveld op Jaarcongres FME-CWM

Programmamanager Benchmarking
Assistent Controller

Politiek ondeskundig en opportunistisch bezig

Zoetermeer, 8 september 2004

Voorzitter Arie Kraaijeveld van FME-CWM verwijt de politiek ondeskundigheid en opportunisme waar het gaat om de behandeling van het pensioendossier. Dat zei hij vanmiddag op een persconferentie in Zoetermeer naar aanleiding van de hervatting van de CAO-besprekingen in de Metalektro. "Pensioenen veranderen doe je niet op een achternamiddag, vlak voor de vrijdagborrel. Het is geen vluggertje", aldus voorzitter Kraaijeveld in een toelichting.

Kraaijeveld hekelde het amateurisme en het onverantwoord hoge tempo waarmee veranderingen in de pensioenstructuur in Nederland ons worden voorgeschoteld. De FME-voorzitter: "Het kabinet schiet elke vijf a zes dagen een vuurpijl af en sticht daarmee grote onrust. Normaal doe je dat een keer per jaar". De pensioenvoorziening in de Metalektro behoort tot de modernste van Nederland. Het is een geïntegreerde en flexibele regeling. Werknemers kunnen tussen hun 55ste en 70ste met pensioen en kunnen zelf via internet nakijken hoeveel pensioen hen dat dan oplevert. Voordat dit systeem op 1 januari 2003 kon worden geïmplementeerd zijn FME en vakbonden daar vier jaar mee bezig geweest. "We trekken drie miljard euro uit voor een overgangsregeling om werknemers vanaf 50 jaar ook nog een kans te geven eerder met werken te stoppen", zegt Kraaijeveld. Hij vindt dat een eerlijke regeling, omdat deze mensen zelf zo'n 26 jaar hebben betaald voor de inmiddels afgeschafte vut. "Maar nu we het proberen in te voeren, is het kabinet bezig almaar de spelregels te wijzigen en de bouwstenen onder onze regeling weg te schoppen. Zo ga je niet met pensioenen om", stelt Kraaijeveld.

De oplossing voor dit vraagstuk is simpel. Kraaijeveld: "schaf de spaarloonregeling af en het kabinet heeft voldoende geld om voor elke Nederlander vanaf 50 jaar vervroegde uittreding mogelijk te maken".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Vereniging FME-CWM, drs. A. Roele, manager communicatie, Boerhaavelaan 40, Postbus 190, 2700 AD Zoetermeer, telefoon 079 -353 13 67 of e-mail: aro@fme.nl.