Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 02/09/2004


---

444 5666

Professor Jaap Doek neemt afscheid van de VU
In Nederland valt nog veel te verbeteren op het gebied van rechten van kinderen

Embargo tot 8 september 2004, 15.45 uur

"Zowel in het afstammingsrecht als in het vreemdelingenrecht worden sommige kinderen in Nederland nog steeds gediscrimineerd", stelt hoogleraar Jeugd- en Jeugdbeschermingsrecht, Jaap Doek, in zijn afscheidsrede "Rechten van kinderen - Some Concluding Observations and Recommendations" , uit te spreken op 8 september 2004. Ook de positie van kinderen bij echtscheiding moet volgens Doek worden verbeterd: "Te vaak komen de belangen van kinderen en hun recht op inspraak in de knel." Over een ander "hot item", de samenplaatsing van civiel- en strafrechtelijk geplaatste minderjarigen in justitiële jeugdinrichtingen, is Doek kort en duidelijk: dat moet op de kortst mogelijke termijn worden beëindigd. Doek: "Het is immers ook niet vanzelfsprekend dat volwassenen die gedwongen worden opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen daar samen worden geplaatst met mensen die ernstige delicten plegen en in een TBS-kliniek verblijven." Doek zal in zijn rede concrete aanbevelingen doen aan de Nederlandse regering om de verplichtingen uit het Kinderrechtenverdrag beter na te komen. Daarbij zal hij ook dieper ingaan op kinderen en hun recht op zorg en bescherming tegen mishandeling.

Voorafgaand aan de rede van professor Doek organiseert het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies (ACK) op 8 september 2004 een symposium over de rechten van het kind. Rechten van het kind hebben in de laatste decennia steeds meer aandacht gekregen, met als (voorlopig) hoogtepunt in 1990 de inwerkingtreding van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het kind - het meest ondertekende mensenrechtenverdrag - waarbij 192 landen verdragspartij zijn. Voor Nederland is dit verdrag bijna tien jaar geldig; een goed moment om de balans op te maken. Zijn de rechten van het kind inmiddels voldoende gewaarborgd? Welke verplichtingen vloeien voor Nederland voort uit dit Verdrag en wordt hier aan voldaan? Hoe belangrijk is het Verdrag in de Nederlandse rechtspraktijk? Hoe staat het met de rechten van kinderen wereldwijd?

Deze vragen zullen op het symposium aan de orde komen. Zowel vanuit een juridisch kader als vanuit andere disciplines zal op het thema worden ingegaan. De ochtend zal bestaan uit enkele plenaire lezingen over de betekenis van het Kinderrechtenverdrag door sprekers uit binnen- en buitenland. In de middag zal in vier parallelsessies worden ingegaan op de thema"s "best interests of the child", de wet op de jeugdzorg, rechten van het kind bij scheiding, gezag en omgang en aanpak van jeugddelinquentie.