Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 8 september 2004

Merendeel verkopen winkelcentra in tweede halfjaar verwacht; prognose woningverkopen geheel 2004 verhoogd van 4.000 naar 4.750

AM realiseert lager resultaat door procedurele vertraging

Kernpunten halfjaarcijfers 2004

· Operationeel resultaat -45% 27 miljoen
· Nettoresultaat -56% 11 miljoen
· Winst per aandeel na goodwill -58% 0,12
· Winst per aandeel voor goodwill -47% 0,19
· Bedrijfsopbrengsten + 8% 517 miljoen
· Operationele marge 5,3%
· Solvabiliteit 40,5%
· Ruim 3.000 woningen en 100.000 m² commercieel vastgoed verkocht
· Portefeuille ca. 41.000 woningen (Nederland) ca. 2,6 miljoen m² commercieel vastgoed (Europa)
· Implementatie IFRS gestart

AM NV, ontwikkelaar van stedelijke centra, winkelcentra, kantoren en woonwijken, heeft in het eerste halfjaar van 2004 het operationele resultaat met 45% zien dalen naar 27,4 miljoen. De operationele marge (operationele resultaat in % van de bedrijfsopbrengsten) over het eerste halfjaar van 2004 kwam uit op 5,3% (eerste halfjaar 2003: 10,5%). Deze daling van het resultaat wordt in belangrijke mate veroorzaakt door procedurele vertraging in de ontwikkeling van grote winkelcentra. Daarnaast zullen de meeste voor dit jaar geplande verkopen van winkelcentra die thans in voorbereiding of in aanbouw zijn naar verwachting in het tweede halfjaar worden gerealiseerd. Tevens heeft AM in de eerste zes maanden van 2004 voorinvesteringen gepleegd voor retailontwikkeling in `nieuwe' landen, zoals Polen, Hongarije en Turkije. Deze investeringen in groeimarkten drukten het halfjaar- resultaat, maar zullen op de middellange termijn naar verwachting significant bijdragen aan de winstontwikkeling van AM.

Ontwikkeling omzet
De bedrijfsopbrengsten lieten een duidelijke groei zien. Deze namen toe met 8% naar 517 miljoen. AM is actief in de sectoren winkel- kantoren-, woning- en grondontwikkeling. De ontwikkeling van winkelcentra genereerde in het eerste halfjaar van 2004 190 miljoen aan bedrijfsopbrengsten, hetzelfde niveau als in het eerste
1/15

halfjaar van 2003, en was daarmee goed voor 37% van de totale bedrijfsopbrengsten. Het volume in de kantorenontwikkeling slonk naar 26 miljoen (eerste halfjaar 2003: 87 miljoen), 5% van de bedrijfsopbrengsten. De bedrijfsopbrengsten in de sector woning- en grondontwikkeling namen toe naar 301 miljoen (eerste halfjaar 2003: 201 miljoen). Deze activiteit zorgde daarmee voor 58% van de totale bedrijfsopbrengsten.

Winst per aandeel
De winst per aandeel na afschrijving goodwill daalde in het eerste halfjaar van 2004 naar 0,12 (eerste halfjaar 2003: 0,29). De winst per aandeel voor afschrijving goodwill kwam uit op 0,19 (eerste halfjaar 2003: 0,35). Het gewogen gemiddeld aantal aandelen nam toe van 85,7 miljoen in het eerste halfjaar van 2003 naar 88,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2004. Deze toename komt voort uit de keuze van 38% van de aandeelhouders voor uitkering van het dividend over 2003 in aandelen (2003: 45%).

Vermogenspositie
De solvabiliteit (garantievermogen in % van het balanstotaal) bleef ruim boven de doelstelling van minimaal 35% en bedroeg per 30 juni 2004 40,5% (30 juni 2003: 42,5%). Het garantievermogen (eigen vermogen inclusief belang derden en achtergestelde leningen) nam toe tot 554 miljoen (30 juni 2003: 521 miljoen).

Kasstroom
De netto kasstroom was in het eerste halfjaar van 2004 132 miljoen positief. In het eerste halfjaar van 2003 was deze 74 miljoen negatief. Deze positieve kasstroom is veroorzaakt door aanzienlijke ontvangsten op projecten en het aantrekken van een middellange lening van 110 miljoen.

Ontwikkelingen per sector
Winkelontwikkeling
In deze sector onderscheidt AM drie deelmarkten: West-Europa, Zuid-Europa en Centraal Europa. De volwassen markten in West-Europa bieden voornamelijk kansen in de herstructurering van stedelijke centra en de ontwikkeling van centrumgebieden in uitbreidingslocaties. In Zuid- en Centraal Europa bestaat een omvangrijke vraag naar grootschalige winkelcentra met internationale retailformules en vrijetijdsvoorzieningen. Deze twee laatste deelmarkten hebben het beste groeiperspectief. AM heeft projecten in uitvoering in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal, Spanje en Tsjechië. Daarnaast bereidt zij projecten voor in Polen, Hongarije en Turkije. In het eerste halfjaar van 2004 verkocht AM de winkelcentra Les Quatre Chemins in Vichy (Frankrijk) aan Bail Investissement en Forum Viseu (Portugal) aan ING Real Estate Investment Management. Daarnaast sloot zij met Rodamco Europe een overeenkomst voor de ontwikkeling van Centrum Chodov in Praag (Tsjechië). Centrum Chodov zal deel uitmaken van de beleggingsportefeuile van Rodamco Europe. Deze verkochte winkelcentra hebben gezamenlijk een omvang van circa 100.000 m² en een omzetniveau van circa 225 miljoen.
Met Olympia Plzen opende AM haar eerste winkelcentrum in Tsjechië. Zij nam tevens het resterende 50%-belang over van Ahold in Retail Development Company (RDC). In 2002
2/15

verwierf zij eerder 50% in deze joint venture voor de ontwikkeling van winkelcentra in Tsjechië. In Amsterdam werd het winkelcentrum Bos en Lommerplein geopend. Dit project, dat ook de Bruggebouwen omvat die de snelweg A10 overkluizen, is een belangrijke economische en sociale impuls voor het stadsdeel Bos en Lommer. Nadat AM eind 2003 was gestart met het grootschalige binnenstedelijke project Victoria Square in Belfast, verwierf zij dit voorjaar de opdracht voor de herontwikkeling van het stadscentrum van Wolverhampton. Dit tweede project van AM in Groot-Brittannië omvat 45.000 m² winkelruimte met een omzetvolume van circa 315 miljoen.

Kantorenontwikkeling
De baisse in de Nederlandse kantorenmarkt zette zich ook in het eerste halfjaar van 2004 voort. Bij de huidige marktomstandigheden richt AM zich in deze sector op maatwerk- ontwikkeling voor kantoorgebruikers, zoals bij het kantoorgebouw Dynatos voor IBM Nederland in Amsterdam, dat begin 2004 in gebruik werd genomen. In dit kader sloot AM tevens een huurovereenkomst met Akzo Nobel Chemicals voor de vestiging van haar hoofdkantoor in Brouwershof te Amersfoort.
De gemeente Dordrecht en het Albert Schweitzer ziekenhuis selecteerden AM als partner voor de ontwikkeling van het Gezondheidspark Dordwijk. Dit gebied zal circa 100.000 m² aan samenhangende functies (zorg, sport, commerciële voorzieningen, wonen en parkeren) gaan omvatten.

Woning- en grondontwikkeling
De woningmarkt ontwikkelde zich ook in het eerste halfjaar van 2004 beter dan de Nederlandse macro-economie. AM opereerde in deze sector goed. In het eerste halfjaar verkocht zij 3.156 woningen. Door deze goede verkoop heeft zij de jaarprognose verhoogd van circa 4.000 naar circa 4.750 verkochte woningen. Daarbij zette de trend zich voort van een geleidelijke verschuiving van het woningaanbod naar middeldure en goedkopere woningen. De gemiddelde prijs per verkochte woning bedroeg circa 260.000 (eerste halfjaar 2003: ruim 270.000). Daarnaast werden extra kosten genomen voor enkele projecten die in een te hoog segment bleken te zijn ontwikkeld en die moesten worden herontwikkeld naar goedkopere woningen. Door zowel de trend naar goedkopere woningen als de kosten voor het aanpassen van het product liep de operationele marge terug van 6% (eerste halfjaar 2003) naar 4,8% (eerste halfjaar 2004). In diverse Nederlandse steden verwierf AM de opdracht voor de ontwikkeling van woonwijken en binnenstedelijke gebieden met een mix van functies. Dit gold onder meer in Purmerend (Wagenweggebied en Weidevenne), Almere (Europakwartier Almere Poort), Rotterdam (herstructurering Tarwewijk) en Rijswijk (stadhuislocatie). Deze projecten hebben een gezamenlijk omzetvolume van circa 380 miljoen. Eén van de argumenten om AM te selecteren is veelal dat zij beschikt over een eigen grondbedrijf, ruime expertise heeft op het vlak van integrale gebiedsontwikkeling en via T+T Design specialisten heeft voor conceptueel ontwerp (design & development). De gemeente Tilburg en AM wonnen de prestigieuze ULI Europe Award met het gerealiseerde project Regenboogpark in Tilburg, een groene woonwijk nabij het centrum op een voormalig fabrieksterrein. "Dit project geeft voorbeeldig aan hoe gemeente,
3/15

ontwikkelaars en bewoners een nachtmerrie in een droomlocatie kunnen veranderen", aldus de jury.
Het grondbedrijf van AM opereert in het voortraject van woningontwikkeling; zij ontwikkelt agrarische grond en herstructureringsgebieden tot bouwrijpe kavels. Als zodanig participeert zij in de ontwikkeling van grootschalige uitbreidingslocaties zoals Meerstad in Groningen en herstructureringswijken, zoals de Tarwewijk in Rotterdam. Tevens beheert zij de grondposities van AM.

Portefeuille
De portefeuille van AM bleef in het eerste halfjaar van 2004 op peil. AM had per 30 juni 2004 circa 1.225 hectare grond in eigendom (30 juni 2003: 1.230 hectare). Via niet- geconsolideerde deelnemingen beschikte zij daarnaast per die datum over circa 1.050 hectare (30 juni 2003: 1.150 hectare) aan grondposities. Mede dankzij deze grondportefeuille beschikte de onderneming halverwege 2004 over posities voor de ontwikkeling van circa 41.000 woningen (30 juni 2003: circa 42.000). Deze posities vertegenwoordigen naar huidig inzicht een omzetvolume van circa 10 miljard. Daarnaast had zij per die datum circa 2,6 miljoen m² commercieel vastgoed, voornamelijk winkelcentra, in ontwikkeling (eerste halfjaar 2003: circa 2,5 miljoen m²), met naar huidig inzicht een omzetvolume van circa 9 miljard.

Strategie
AM richt zich voor de middellange termijn op voortgaande groei en margeverbetering in de sectoren winkelontwikkeling op Europese schaal en woning-/grondontwikkeling in Nederland. Voor kantorenontwikkeling zal vooralsnog sprake blijven van een beperkt volume in maatwerkprojecten.
In de retailsector ligt de nadruk op het verwerven van nieuwe posities voor de ontwikkeling van grootschalige winkelcentra in Zuid- en Centraal Europa, in samenwerking met internationaal actieve institutionele beleggers en winkelketens. Deze projecten in groeimarkten met een omvangrijke vraag genereren relatief hoge winstmarges. Tevens wenst AM in de waarde-ontwikkeling van opgeleverde winkelcentra te participeren en hiervan te profiteren. In dit kader bereidt zij asset management- activiteiten voor (fondsvorming in samenwerking met financiële partners) en werkt zij aan de geleidelijke uitbouw van shopping centre management (de marketing en het dynamisch beheer van winkelcentra).
Voor woning- en grondontwikkeling ligt het accent op het versterken van het visie- en gebiedsgericht ontwikkelen op basis van ontwikkelingsplanologie. Dit concept uit de dit voorjaar gepubliceerde Nota Ruimte voorziet in de gebiedsgewijze, integrale en gelijktijdige ontwikkeling van meerdere functies, in publiek-private samenwerking. Deze benadering zal een impuls geven voor het versnellen van de productie uit de omvangrijke grondportefeuille van AM, dit mede via partnerships met gemeenten, corporaties en beleggers. In dit kader zal de samenwerking tussen de disciplines woning- en grondontwikkeling worden geïntensiveerd. Tevens zal de samenwerking met T+T Design nauwer worden om het creatieve concept in de diverse stadia van de projecten te versterken, waarmee de concurrentiepositie verder wordt verbeterd.


4/15

Bij de acceptatie en investeringsbeslissingen van projecten zullen onverkort strenge eisen ten aanzien van het risicomanagement van kracht zijn. Deze hebben onder meer betrekking op criteria voor voorverkoop, voorverhuur en financiering.

Voormalige activiteiten NBM-Amstelland Duitsland
Zoals voorgenomen, is het grootste deel van deze vastgoedportefeuille in één tranche verkocht. Deze verkoop past binnen de eerder getroffen voorzieningen. Voor de overige bedrijven is begin 2004 liquidatie aangevraagd. AM streeft er onverminderd naar de liquidatie in 2005 af te ronden, waarna de uitstaande vordering op de Nederlandse fiscus kan worden verevend.

IFRS
Met ingang van het boekjaar 2005 worden voor beursgenoteerde ondernemingen nieuwe regels van kracht voor de financiële verslaglegging. Deze International Financial Reporting Standards (IFRS) beogen een betere transparantie en vergelijkbaarheid van jaarrekeningen.
Als onderdeel van het Next Prime-segment van Euronext heeft AM IFRS reeds geïmplementeerd. Zij presenteert de halfjaarcijfers tevens met inachtneming van de nieuwe regels, zodat de effecten duidelijk zichtbaar zijn. De beschrijving van de IFRS- aanpassingen in vergelijking met de huidige standaarden is beoordeeld door KPMG (zie bijlage 7).
Op basis van IFRS zijn de kerncijfers als volgt:

- Totaal bedrijfsopbrengsten 498 miljoen

- Operationeel resultaat 29 miljoen

- Nettoresultaat 14 miljoen

- WPA na goodwill 0,16

- WPA voor goodwill 0,16

- Operationele marge 5,9%

Vooruitzichten
AM heeft eerder bekend gemaakt de winstdoelstelling voor het jaar 2004, een groei van de winst per aandeel van 5 tot 10%, niet te zullen halen. Desondanks gaat AM uit van een goed jaarresultaat. Doordat de procedurele vertraging in de ontwikkeling van enkele grote winkelcentra zich ook in het tweede halfjaar van 2004 kan voordoen, onthoudt AM zich van een kwantitatieve winstprognose voor geheel 2004. Voor de middellange termijn (vanaf 2005) stelt AM zich een operationele marge ten doel van gemiddeld circa 8 tot 10%. In de retailsector verwacht zij een blijvende omvangrijke vraag. Mede onder invloed van enerzijds procedurele vertragingen en incidentele projectkosten en anderzijds enkele zeer winstgevende projecten in groeimarkten zal de marge in deze sector fluctueren. Naar verwachting zal deze marge voor de middellange termijn uitkomen op gemiddeld 10 tot 12%. In de kantorenmarkt wordt voor de komende jaren een goede marge verwacht bij een relatief lage omzet. Door het beperkte niveau van activiteiten in deze sector kan de marge sterk variëren. In de woningmarkt verwacht AM een hoog verkoopvolume te blijven realiseren. Mede door het verder stroomlijnen
5/15

van de organisatie voor woning- en grondontwikkeling prognosticeert zij in deze sector een operationele marge van gemiddeld 5 tot 7%.

Noten voor de redactie:

Meer informatie: drs Michel Westbeek, directeur In- en Externe Communicatie & Investor Relations AM NV, telefoon 030 ­ 609 72 52.

Zie ook www.ameurope.com.

Bijeenkomsten voor pers en analisten. AM geeft heden, 8 september 2004, een toelichting op de jaarcijfers en de strategie van de onderneming aan pers en financieel analisten. Locatie: Euronext-gebouw, entree Beurscafé, aan het Beursplein 5 te Amsterdam. De persbijeenkomst begint om 9.30 uur, de analistenbijeenkomst om 11.30 uur.

Bijlagen:

1. Geconsolideerde balans

2. Geconsolideerde winst- en verliesrekening

3. Geconsolideerd kasstroomoverzicht

4. Geconsolideerd segmentatie-overzicht

5. Balans op basis van IFRS

6. Winst- en verliesrekening op basis van IFRS
7. Beschrijving gevolgen invoering IFRS

8. Beoordelingsverklaring accountant

9. Profiel AM


6/15

Bijlage 1 AM NV

BALANS 30 juni 31 dec. 30 juni Bedragen in miljoenen euro's 2004 2003 2003 Immateriële vaste activa 203,6 209,3 210,4 Financiële en materiële vaste activa 101,7 103,1 153,3 Gronden, opstallen en bouwrechten 379,5 411,2 373,6 Projecten 321,3 414,8 317,5 Overige vorderingen 264,2 217,5 168,2 Liquide middelen 97,5 1,0 1,0
1.367,8 1.356,9 1.224,0

Eigen vermogen 550,3 563,0 507,5 Achtergestelde leningen (*) 1,1 1,7 1,7 Aandeel derden in vermogen 2,2 2,0 11,4 Garantievermogen 553,6 566,7 520,6 Voorzieningen 106,1 100,4 44,5 Langlopende schulden 266,7 147,9 157,3 Kortlopende schulden (rentedragend) 228,6 303,0 284,5 Kortlopende schulden (overig) 212,8 238,9 217,1
1.367,8 1.356,9 1.224,0

Verloop eigen vermogen:
Eigen vermogen ultimo 2003 563,0 Netto resultaat 10,9 Uitkering contant dividend -23,4 Overige mutaties -0,2 Eigen vermogen 30 juni 2004 550,3 Garantievermogen in % balanstotaal 40,5% 41,8% 42,5% (*) inclusief aflossing binnen 12 maanden


7/15

Bijlage 2 AM NV

WINST- EN VERLIESREKENING 1e halfjaar jaar 1e halfjaar mutatie Bedragen in miljoenen euro's, tenzij anders aangegeven 2004 2003 2003 halfjaar Bedrijfsopbrengsten

- vanuit geconsolideerde deelnemingen 393,8 937,8 412,8 -4,6%
- ons aandeel vanuit niet-geconsolideerde deelnemingen 122,7 195,6 64,6 89,9% Totaal bedrijfsopbrengsten 516,5 1.133,4 477,4 8,2% Bedrijfsresultaat 20,6 109,7 42,3 -51,3% Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen 6,8 11,9 7,8 -12,8% Operationeel resultaat 27,4 121,6 50,1 -45,3% Financiële baten en lasten -7,4 -17,9 -8,3 10,8% Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 20,0 103,7 41,8 -52,2% Belastingen -8,5 -26,9 -15,5 -45,2% Resultaat na belastingen 11,5 76,8 26,3 -56,3% Belang derden-aandeelhouders -0,6 -1,9 -1,5 Nettoresultaat 10,9 74,9 24,8 -56,0% Afschrijving immateriële vaste activa 5,7 11,4 5,5 Afschrijving materiële vaste activa 1,2 2,7 1,4 Gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen x 1.000 88.844 87.141 85.662 3,7% Per aandeel ad 0,10 nominaal in
Nettoresultaat na afschrijving goodwill 0,12 0,86 0,29 -57,6% Nettoresultaat voor afschrijving goodwill 0,19 0,99 0,35 -47,2% Operationeel resultaat in % bedrijfsopbrengsten 5,3% 10,7% 10,5%


8/15

Bijlage 3 AM NV

KASSTROOMOVERZICHT 1e halfjaar jaar 1e halfjaar Bedragen in miljoenen euro's 2004 2003 2003 Nettoresultaat 10,9 74,9 24,8 Afschrijving (im)materiële vaste activa 6,9 14,1 6,9 Mutatie voorzieningen -2,1 50,2 -8,8 Werkkapitaal 41,2 -61,1 -91,7 Overig 7,2 0,4 3,8 Kasstroom uit operationele activiteiten 64,1 78,5 -65,0 Netto-investering in groepsmaatschappijen 0,1 -4,9 -14,6 Netto-investering in materiële vaste activa -0,5 -1,6 -0,7 Netto-investering in deelnemingen 0,6 -9,0 -4,1 Netto-investering in gronden en opstallen -6,8 -84,5 -58,5 Verstrekte leningen -8,5 -30,1 -14,0 Ontvangen aflossingen 3,9 6,6 1,0 Kasstroom uit investeringsactiviteiten -11,2 -123,5 -90,9 Mutatie langlopende schulden 118,3 4,1 12,8 Mutatie kortlopende projectfinanciering -39,5 -186,4 69,2 Mutatie aandeel derden 0,0 -9,6 -0,1 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 78,8 -191,9 81,9 Netto kasstroom 131,7 -236,9 -74,0 Liquide middelen per 1 januari 1,0 75,0 75,0 Kredietinstellingen (excl. projectfinanciering) per 1 januari -162,9 - - -161,9 75,0 75,0

Liquide middelen per 30 juni / 31 december 97,5 1,0 1,0 Kredietinstellingen (excl. projectfinanciering) per 30 juni / 31 december -127,7 -162,9 - -30,2 -161,9 1,0

Netto kasstroom 131,7 -236,9 -74,0


9/15

Bijlage 4

Bedragen in miljoenen euro's
Totaal Segmentatie Commercieel Winst- en verliesrekening 1e halfjaar 2004 Winkels Kantoren Vastgoed Wonen Grond Totaal Bedrijfsopbrengsten geconsolideerde deelnemingen 149,0 18,3 167,3 217,0 9,5 393,8 Bedrijfsopbrengsten niet-geconsolideerde deelnemingen 40,8 7,7 48,5 74,2 - 122,7 Totaal bedrijfsopbrengsten 189,8 26,0 215,8 291,2 9,5 516,5 Bedrijfsresultaat 6,0 2,3 8,3 7,1 5,2 20,6 Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen -0,1 -0,1 -0,2 6,9 0,1 6,8 Operationeel resultaat 5,9 2,2 8,1 14,0 5,3 27,4 Financiële baten en lasten -3,3 -0,4 -3,7 1,2 -4,9 -7,4 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 2,6 1,8 4,4 15,2 0,4 20,0 Belastingen -8,5 Resultaat na belastingen 11,5 Belang derden-aandeelhouders -0,6 Nettoresultaat 10,9 Operationele marge 3,1% 8,5% 3,8% 4,8% 55,8% 5,3% Totaal Segmentatie Commercieel Winst- en verliesrekening 2003 Winkels Kantoren Vastgoed Wonen Grond Totaal Bedrijfsopbrengsten geconsolideerde deelnemingen 447,7 114,2 561,9 360,5 15,4 937,8 Bedrijfsopbrengsten niet-geconsolideerde deelnemingen 34,7 14,8 49,5 127,9 18,2 195,6 Totaal bedrijfsopbrengsten 482,4 129,0 611,4 488,4 33,6 1.133,4 Bedrijfsresultaat 71,5 6,1 77,6 24,1 8,0 109,7 Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen -2,6 5,0 2,4 8,9 0,6 11,9 Operationeel resultaat 68,9 11,1 80,0 33,0 8,6 121,6 Financiële baten en lasten -8,3 -2,1 -10,4 1,8 -9,3 -17,9 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 60,6 9,0 69,6 34,8 -0,7 103,7 Belastingen -26,9 Resultaat na belastingen 76,8 Belang derden-aandeelhouders -1,9 Nettoresultaat 74,9 Operationele marge 14,3% 8,6% 13,1% 6,8% 10,7%

Totaal Segmentatie Commercieel Winst- en verliesrekening 1e halfjaar 2003 Winkels Kantoren Vastgoed Wonen Grond Totaal Bedrijfsopbrengsten geconsolideerde deelnemingen 175,2 77,9 253,1 159,0 0,7 412,8 Bedrijfsopbrengsten niet-geconsolideerde deelnemingen 14,3 8,9 23,2 41,4 - 64,6 Totaal bedrijfsopbrengsten 189,5 86,8 276,3 200,4 0,7 477,4 Bedrijfsresultaat 24,5 6,3 30,8 9,1 2,4 42,3 Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen 4,4 0,2 4,6 2,9 0,3 7,8 Operationeel resultaat 28,9 6,5 35,4 12,0 2,7 50,1 Financiële baten en lasten -4,2 -1,9 -6,1 1,5 -3,7 -8,3 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 24,7 4,6 29,3 13,5 -1,0 41,8 Belastingen -15,5 Resultaat na belastingen 26,3 Belang derden-aandeelhouders -1,5 Nettoresultaat 24,8 Operationele marge 15,3% 7,5% 12,8% 6,0% 10,5% (**) op de cijfers 1e halfjaar 2003 is, in overeenstemming met de toen geldende wet- en regelgeving, geen accountantscontrole toegepast
10/15

Bijlage 5 AM NV

IFRS Mutatie Herrubri- IFRS Mutatie Herrubri- BALANS toelichting 30 juni Eigen verm. cering 30 juni 31 dec. Eigen verm. cering 31 dec. (Bedragen in miljoenen euro's) bijlage 7 2004 * a.g.v. IFRS * a.g.v. IFRS * 2004 2003 * a.g.v. IFRS * a.g.v. IFRS * 2003 Immateriële vaste activa 1 209,3 5,7 203,6 209,3 209,3 Financiële en materiële vaste activa 2,3,4 97,9 -3,8 101,7 99,4 -3,7 103,1 Gronden, opstallen en bouwrechten 379,5 379,5 411,2 411,2 Projecten 2,5 174,8 -43,3 -103,2 321,3 142,6 -40,6 -231,6 414,8 Overige vorderingen 5 451,5 187,3 264,2 469,1 251,6 217,5 Liquide middelen 97,5 97,5 1,0 1,0
1.410,5 -41,4 84,1 1.367,8 1.332,6 -44,3 20,0 1.356,9

Niet voortgezette activiteiten 8 41,1 41,1 40,2 40,2
1.451,6 -41,4 125,2 1.367,8 1.372,8 -44,3 60,2 1.356,9

Eigen vermogen 514,2 -36,1 550,3 523,7 -39,3 563,0 Achtergestelde leningen -1,1 1,1 -1,7 1,7 Aandeel derden in vermogen 2,2 2,2 2,1 0,1 2,0 Voorzieningen 2,6 59,3 -5,7 -41,1 106,1 52,4 -6,3 -41,7 100,4 Langlopende schulden 4,7 267,1 0,4 266,7 149,2 1,3 147,9 Kortlopende schulden (rentedragend) 4 229,7 1,1 228,6 304,7 1,7 303,0 Kortlopende schulden (overig) 4,5 298,1 85,3 212,8 259,7 20,8 238,9
1.370,6 -41,4 44,2 1.367,8 1.291,8 -44,3 -20,8 1.356,9

Niet voortgezette activiteiten 8 81,0 81,0 81,0 81,0
1.451,6 -41,4 125,2 1.367,8 1.372,8 -44,3 60,2 1.356,9

*) geen accountantscontrole toegepast


11/15

Bijlage 6

IFRS Mutatie WINST- EN VERLIESREKENING toelichting 1e halfjaar a.g.v. 1e halfjaar (Bedragen in miljoenen euro's, tenzij anders aangegeven) bijlage 7 2004 * IFRS * 2004 Bedrijfsopbrengsten

- vanuit geconsolideerde deelnemingen 379,9 -13,9 393,8
- ons aandeel vanuit niet-geconsolideerde deelnemingen 118,4 -4,3 122,7 Totaal bedrijfsopbrengsten 9 498,3 -18,2 516,5 Bedrijfsresultaat 1,2 22,5 1,9 20,6 Resultaten niet-geconsolideerde deelnemingen 2 6,8 6,8 Operationeel resultaat 29,3 1,9 27,4 Financiële baten en lasten 3,7 -6,6 0,8 -7,4 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 22,7 2,7 20,0 Belastingen -8,0 0,5 -8,5 Resultaat na belastingen 14,7 3,2 11,5 Belang derden-aandeelhouders -0,6 -0,6 Nettoresultaat voortgezette activiteiten 14,1 3,2 10,9 Nettoresultaat niet voortgezette activiteiten
Nettoresultaat 14,1 3,2 10,9 Afschrijving immateriële vaste activa 1 -5,7 5,7 Afschrijving materiële vaste activa 1,2 1,2 Gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen x 1.000 88.844 88.844 Per aandeel ad 0,10 nominaal in
Nettoresultaat na afschrijving goodwill 0,16 0,12 Nettoresultaat voor afschrijving goodwill 0,16 0,19 Operationeel resultaat in % bedrijfsopbrengsten 5,9% 5,3% *) geen accountantscontrole toegepast

12/15

Bijlage 7

Beschrijving gevolgen invoering IFRS op cijfers AM Met ingang van het boekjaar 2005 zullen voor beursgenoteerde ondernemingen nieuwe regels gelden voor de financiële verslaglegging. De nieuwe regels betreffen de geconsolideerde jaarrekening. Uitgangspunt bij de introductie van deze nieuwe financiële standaarden is te komen tot een betere vergelijkbaarheid van ondernemingen op basis van de jaarrekening. Transparantie en consistentie zijn belangrijke onderwerpen. De standaarden worden uitgevaardigd door de IASB (International Accounting Standards Board). Ondanks het feit dat International Financial Reporting Standards (IFRS) pas per 1 januari 2005 dienen te worden toegepast, heeft Euronext aanvullend bepaald dat al bij het halfjaar-bericht 2004 dient te worden aangegeven wat de effecten van IFRS op de cijfers van beursgenoteerde ondernemingen (Next Prime en Next Economy) zullen zijn. AM maakt deel uit van het Next Prime Segment.
De waarderingsgrondslagen zoals die zijn opgenomen in de jaarrekening 2003 zijn ook onder IFRS van toepassing met uitzondering van de grondslagen zoals hieronder vermeld. Tevens is hieronder weergegeven wat de belangrijkste financiele effecten zijn. Voor de genoemde punten wordt verwezen naar de voorliggende pagina's.
1 Onder de huidige grondslagen wordt goodwill afgeschreven in maximaal 20 jaar. Afschrijving goodwill is onder IFRS niet meer toegestaan. Het effect op halfjaarcijfers bedraagt + 5,7 mln.

2 Onder de huidige grondslagen vindt activering van rente plaats wanneer binnen acht jaar vanaf de datum van aankoop zal worden gestart met de fysieke grondexploitatie. Onder IFRS vindt activering van rente op gronden plaats als met vervaardigingshandelingen ten behoeve van de gronden is gestart. Het effect hiervan is nihil.
Onder de huidige richtlijnen worden alle directe en indirecte kosten van een project die nog niet in voorbereiding zijn genomen, gewaardeerd onder aftrek van noodzakelijk geachte voorzieningen. Dit is onder IFRS niet meer toegestaan. Onder IFRS worden tot het moment dat het waarschijnlijk is dat een project zal worden gerealiseerd, de niet voor activering in aanmerking komende kosten via het resultaat geboekt.
Eenmalig effect op het eigen vermogen per 31 december 2003 bedraagt -/- 37,3 mln en -/- 7,1 mln latente vennootschapsbelasting. De mutatie vanuit niet-geconsolideerde deelnemingen is verwerkt onder financiele vaste activa. Het effect hiervan bedraagt -/- 3,7 mln.
3 Onder de huidige grondslagen worden effecten gewaardeerd tegen historische kostprijs of lagere intrinsieke waarde. Dit is onder IFRS niet langer toegestaan. Effecten worden onder IFRS gewaardeerd tegen marktwaarde. Het effect op het eigen vermogen per 31 december 2003 bedraagt 0,1 mln.

4 Onder IFRS zijn leningen gerubriceerd onder de financiele vaste activa en de lang- en kortlopende schulden opgenomen tegen geamortiseerde kostprijs. Het effect is nihil.
5 Onder IFRS zijn verkochte onderhanden projecten met een 'debet'stand geherrubriceerd naar overige vorderingen. Effect per 31 december 2003 252,6 mln en per 30 juni 2004 188,2 mln. Verkochte onderhanden projecten waarvan de gedeclareerde termijnen de waarde van het verrichte werk overtreffen, worden opgenomen onder kortlopende schulden. Effect per 31 december 2003 21,0 mln en per 30 juni 2004 85,3 mln.

6 Onder IFRS is een voorziening opgenomen voor toekomstige pensioenverplichtingen. Het effect per 31 december 2003 bedraagt 5,5 mln. Daarnaast is sprake van een hogere pensioenlast in het 1e halfjaar. Het effect hiervan bedraagt 0,6 mln.

7 Onder IFRS wordt de tot september 2004 lopende collar (instrument ter afdekking van renterisico's) afgewaardeerd, effect 1,3 mln per 1 januari 2004. De afboeking in 2004 via het reguliere resultaat onder de huidige richtlijnen, groot 0,8 mln, is onder IFRS derhalve vervallen.
8 De afbouw van de oud-Amstelland activiteiten in Duitsland dient, ondanks de voorgenomen liquidatie, onder IFRS toch te worden geconsolideerd. Dit leidt tot een balansverlenging van 41,1 mln per 30 juni 2004. Verwerking vindt plaats op de regel 'niet voortgezette activiteiten'.
9 Onder huidige richtlijnen wordt omzet verantwoord naar rato van productie, ook als het project niet verkocht is. Onder IFRS mag alleen omzet worden verantwoord als er sprake is van verkoop. Overigens wordt ook onder de huidige richtlijnen eerst resultaat genomen na verkoop. Het effect op de totale bedrijfsopbrengsten bedraagt per 30 juni 2004 -/- 18,2 mln.


13/15

Bijlage 8

Beoordelingsverklaring

Opdracht
Wij hebben de in de bijlagen 1 tot en met 4 van dit halfjaarbericht opgenomen geconsolideerde financiele overzichten over het halfjaar eindigend op 30 juni 2004 (de halfjaarcijfers) van AM NV te Utrecht beoordeeld. Tevens hebben wij de beschrijving zoals opgenomen in bijlage 7 beoordeeld. Deze beschrijving is opgesteld teneinde te voldoen aan de voorschriften van Euronext zoals opgenomen in Euronext Rules gedateerd 12 December 2003. Vooruitlopend op de invoering van International Financial Reporting Standards (IFRS) over het boekjaar 2005 dient in het halfjaar- bericht per 30 juni 2004 een beschrijving te worden opgenomen waarin de implicaties van de invoering van IFRS naar de stand per 1 januari 2004, 30 juni 2004 en de mutaties als gevolg van de invoering van IFRS over het resultaat in deze periode worden weergegeven.

De halfjaarcijfers en de beschrijving zijn opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de leiding van de vennootschap. Het is onze verantwoordelijkheid een beoordelingsverklaring inzake de halfjaarcijfers en de beschrijving te verstrekken.

Werkzaamheden
Onze werkzaamheden bestonden, overeenkomstig in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot beoordelingsopdrachten, in hoofdzaak uit het inwinnen van inlichtingen bij functionarissen van de vennootschap en het uitvoeren van cijferanalyses met betrekking tot financiele gegevens. Door de aard en omvang van onze werkzaamheden kunnen deze slechts resulteren in een beperkte mate van zekerheid omtrent de getrouwheid van de halfjaarcijfers. Deze mate van zekerheid is lager dan aan een accountantsverklaring kan worden ontleend.

Oordeel
Op grond van onze beoordeling is ons niets gebleken op basis waarvan wij zouden moeten concluderen dat de halfjaarcijfers 2004 niet voldoen aan in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen. Tevens is ons niet gebleken dat de informatie zoals opgenomen in de beschrijving niet voldoet aan de van toepassing zijnde IFRS standaarden.

Toelichting
Zonder afbreuk te doen aan onze beoordelingsverklaring, merken wij hierbij op dat de IFRS regelgeving nog niet is afgerond en dat sommige IFRS standaarden extern nog onderwerp zijn van verschillende interpretaties.

Amstelveen, 7 september 2004

KPMG Accountants N.V.


14/15

Bijlage 9

Profiel AM

AM is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, in 2002 ontstaan uit het samengaan van Amstelland en Multi Development Corporation, heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië en Groot-Brittannië. Daarnaast oriënteert zij zich op mogelijke projecten in andere Europese landen.

Als creatieve kennisorganisatie ­ AM telt ruim 600 hoog opgeleide professionals - is zij gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van duurzame omgevingen om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. Dankzij haar conceptuele `design & development'-benadering, gekoppeld aan haar sterke assetbasis in de vorm van grondposities, is zij in staat een grote economische en sociale meerwaarde te creëren. Mede door haar grondportefeuille is zij verzekerd van de ontwikkeling van circa 41.000 woningen en beschikt zij over posities voor de ontwikkeling van circa 2,6 miljoen m² aan winkelcentra en kantoren(parken). Haar projecten, die zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument, respecteren en versterken de lokale cultuur.


15/15


---- --