Gemeente IJsselstein


Knijperestafette zwerfafval feestelijk van start woensdag, 08 september 2004 - 09:23 CET

Met een wedstrijd om de felbegeerde 'Gouden knijper' start woensdag 8 september op de Overtoom de Knijperestafette van de IJsselsteinse schooljeugd.

De Knijperestafette van de IJsselsteinse schooljeugd wordt dit schooljaar intensiever uitgevoerd. Het mes snijdt daarbij aan meerdere kanten: de vaste gemeentelijke zwerfafvalploeg weet zich gesteund door de IJsselsteinse schooljeugd, het wordt schoner in de stad en het ingeleverde afval levert de school geld op voor een goed doel. Bovendien gaat een preventieve werking uit van het ruimen van zwerfafval. Woensdag 8 september om 14.30 uur strijden kinderen op de Overtoom (voor het stadhuis) voor de felbegeerde Gouden knijper 2004.

Zeven directeuren van basisscholen ondertekenen aanstaande woensdag een certificaat waarmee zij aangeven mee te doen aan de Knijperestafette. Wethouder Kamminga (milieu) ondertekent namens de gemeente. Hiermee geven de scholen aan zich in te zetten voor een schonere stad. Naast het plaatsen van de handtekeningen speelt een team van leerlingen van iedere school het zwerfafval-estafettespel. Vorig jaar al vond het op een ludieke manier opruimen van zwerfvuil op een beperktere schaal plaats. Het was zo succesvol dat het initiatief nu op grotere schaal doorgang vindt.

Spelverloop om Gouden knijper
Zeven schoolteams binden woensdag 8 september op de Overtoom de strijd aan voor de felbegeerde Gouden knijper. Daartoe staan aan de ene kant van de Overtoom drie klikos (groen, blauw, grijs). Aan de andere kant staat het team van een school met één knijper. Voor hun voeten ligt een afval met groen, papier en rest afval. Het eerste kind knijpt een stuk afval op en rent naar de juiste bak waarin het wordt gegooid. Vervolgens rent de deelnemer terug en geeft de knijper aan de volgende door. Het spel stopt als iedere deelnemer een stuk afval in de juiste bak heeft gegooid. De tijd wordt geklokt en de school met de kortste tijd is de winnende school die de Gouden knijper 2004 ontvangt.

Werkwijze knijperestafette
Iedere school krijgt van de gemeente een lespakket over zwerfafval. Meedoen aan de knijperestafette betekent dat op de afgesproken dag en tijd de zwerfafvalploeg voor de deur komt met knijpers en oranje hesjes voor alle kinderen. Zij zamelen vervolgens onder begeleiding van ouders en leerkrachten in de wijk zoveel mogelijk zwerfafval in. Aan het eind van de actie wordt de totale hoeveelheid afval gewogen. Het aantal opgehaalde kilos wordt door de gemeente vermeerderd met 0,50. De school kan dit besteden aan een zelf te kiezen goed doel. Van alle acties wordt een foto op de gemeentelijke internetsite geplaatst met het aantal kilos dat is opgehaald en aan welk goed doel het geld wordt besteed. Op die manier ontstaat een lijst van geslaagde knijperacties.

Meerdere educatieve activiteiten
De gemeente heeft voor alle basisscholen veel natuur- en milieueducatieve activiteiten ter beschikking: onder andere leskisten, natuurlessen en diverse projecten zoals de Boomfeestdag die in IJsselstein op een bijzondere manier wordt gevierd. De knijperestafette is een vast onderdeel van de activiteiten voor scholen geworden.
Alle IJsselsteinse scholen kunnen inschrijven voor ondersteuning van de vaste zwerfafvalploeg.