Inspectie voor de Gezondheidszorg


[s?Laatste persbericht.ACTUEEL.->Persbericht 2004-09-08 Particuliere klinieken]

Woensdag 8 september 2004

IGZ: ZORG IN SOMMIGE PARTICULIERE KLINIEKEN NOG ONDER DE MAAT

In veel particuliere klinieken moet nog hard gewerkt worden aan de voorwaarden voor goede en veilige zorg. Dit blijkt uit een vervolgrapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Vorig jaar concludeerde de inspectie al dat er veel tekortkomingen zijn in de zorgverlening door particuliere klinieken. Naast het vervolgbezoek aan deze klinieken, heeft de inspectie ook 25 nieuwe klinieken bezocht. Het gaat onder andere om klinieken die cosmetische correcties of oogheelkundige behandelingen aanbieden.

Bij eenderde van de klinieken is nog geen infectie-preventiebeleid. Ook is het slecht gesteld met het sterilisatieproces: de juiste apparatuur ontbreekt in combinatie met de juiste deskundigheid. Vanwege de risico"s voor de patiënt, heeft de inspectie de klinieken opgedragen om sterilisatie extern te laten uitvoeren. Dat is nog steeds niet gerealiseerd.

Bij meer dan de helft van de klinieken die cosmetische behandelingen aanbieden, zijn alleen basisartsen werkzaam. Er is geen inzicht in de kwaliteit van zorgverlening door basisartsen, omdat er nauwelijks protocollen en selectiecriteria zijn ontwikkeld. De inspectie waarschuwt ook voor de hoge verwachtingen die vaak gewekt worden via advertenties, omdat niet altijd een reëel beeld wordt gegeven van het mogelijke resultaat van de behandeling.

De inspectie zal de beroepsverenigingen vragen om op korte termijn veldnormen te ontwikkelen voor ooglidcorrecties, liposuctie, rimpelbehandeling en facelifts. Ook moeten de particuliere klinieken een kwaliteitssysteem ontwikkelen voor goede zorgverlening. De klinieken zijn vaak moeilijk traceerbaar. Daarom pleit de inspectie voor landelijke registratie van particuliere klinieken om goed toezicht te kunnen houden. De inspectie zal nog dit jaar bij alle niet bezochte klinieken langsgaan.

Klik hier om het rapport Kwaliteit en veiligheid in particuliere klinieken te downloaden.