CBS

Meer omzet voor industrie in juli

De Nederlandse industrie heeft in juli van dit jaar 7 procent meer omgezet dan in juli 2003. Dat kwam vooral door hogere afzetprijzen. De industriële productie is licht gedaald, maar lag nog wel hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Omzet juli hoger dan een jaar eerder

In juli 2004 heeft de Nederlandse industrie 7 procent meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt heeft de industrie 6 procent meer omgezet. De industriële export was 7 procent hoger.

De omzet in juli 2004 is positief beïnvloed door de afzetprijzen. Die waren bijna 6 procent hoger dan in juli 2003. De hogere afzetprijzen zijn vooral het gevolg van prijsstijgingen van aardolieproducten. Daarnaast had ook de jaarlijks verschuivende regionale vakantiespreiding een positief effect op de omzet. Daartegenover staat dat juli in 2004 een werkdag minder telde dan in 2003. De negatieve invloed hiervan raamt het CBS op 3 procent.

Productie daalt licht

De productie van de Nederlandse industrie is in de periode juni-juli 2004 licht gedaald. Na correctie voor seizoeninvloeden is er 0,6 procent minder geproduceerd dan in de periode april-mei 2004. Zowel de productie van grondstoffen en halffabrikaten als die van investerings- en consumptiegoederen daalde in de periode juni-juli 2004. De ontwikkeling van de industriële productie geeft een snelle, eerste indicatie voor de ontwikkeling van de Nederlandse conjunctuur.

In vergelijking met een jaar eerder lag de productie in de periode juni-juli 2004 hoger. Gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatronen werd er 0,4 procent meer geproduceerd dan in de periode juni-juli 2003.

Technische toelichting

De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers van voorafgaande perioden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. In de tabellen zijn de bijgestelde cijfers cursief aangegeven.

Voor het bepalen van omslagen en tempowisselingen in de productieontwikkeling kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat die cijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt daarbij een tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt.

PB04-141

8 september 2004

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht