Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 233
Datum: 08-09-2004

Positieve reacties op provinciale nota visserijbeleid

In mei en juni 2004 vond de maatschappelijke ronde plaats over de nieuwe provinciale notitie 'Visserijbeleid'. Vertegenwoordigers van de visserijsector waren positief over de voorgestelde aanpak. Zij gaven aan een actieve rol voor de provincie Fryslân te zien weggelegd. Op basis van deze consultatieronde onder aanvoering van gedeputeerde Anita Andriesen, is de nota op enkele kleine punten geactualiseerd en gaat deze verder ongewijzigd door naar provinciale staten. Vanwege het grote draagvlak bij de sector, gaat GS aan provinciale staten voorstellen incidenteel E 140.000 uit te trekken voor de uitvoering van het visserijbeleid en daarnaast in de begroting 2005 voor de komende vier jaar E 50.000 per jaar op te nemen.

Met het oog op de werkgelegenheid vindt de provincie dat waar ze kan ze moet meehelpen de visserijsector te versterken. In de consultatieronde sprak de provincie met Waddenzee- IJsselmeer- en binnenvissers, sportvissers, waterbeheerders, terreinbeherende instanties, vertegenwoordigers van de visafslagen en het ministerie van LNV. Een nog grotere groep, bijvoorbeeld de gemeenten, heeft de gelegenheid gehad schriftelijk te reageren. In de nota staat welke rol de provincie Fryslân wil vervullen in het visserijbeleid en welke activiteiten ze in de toekomst wil ondersteunen.

Het komt er op neer dat de provincie het zoeken naar nieuwe wegen en combinaties met andere activiteiten, wil stimuleren. Het voortouw wordt daarbij bij de visserijsector zelf gelegd. De provincie faciliteert en draagt financieel bij. Daarnaast zal de provincie helpen de randvoorwaarden voor de visserij, zoals de visstand en voorzieningen, te bevorderen. De provincie wil een bemiddelende rol gaan spelen tussen de betrokken partijen onderling, maar ook bijvoorbeeld richting de Europese Unie. Ook zullen bestaande programma's zoals Kompas en Plattelandsbeleid worden benut voor het opzetten van op de visserijsector gerichte projecten. N 35


---- --