Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 235
Datum: 08-09-04

Provincie wil extra investeren in plattelandsontwikkeling

Gedeputeerde staten hebben het eerste verdeelplan voor extra middelen voor het platteland vastgesteld. Begin dit jaar is de nota plattelandsbeleid 2004-2008 'Fan ûnderen op stimulearje, fan boppen ôf ynspirearje' vastgesteld door provinciale staten. Voor de periode 2005-2008 wil de provincie extra geld uittrekken voor plattelandsontwikkeling: het leefbaarheidsbudget en budget plattelandsbeleid worden samen met E 178.000 opgehoogd en er gaat E 735.000 extra naar de dorpshuizen. Via het nieuwe verdeelplan is in 2005 in totaal E 1.055.100 beschikbaar voor dorpshuizen/multifunctionele accommodaties, E 478.500 voor plattelandsbeleid en E 240.000 voor kleinschalige leefbaarheidsprojecten. Provinciale staten zullen in november over het voorstel en de inzet van de middelen besluiten.

Meer geld voor dorpshuizen
Een groot deel van de middelen voor 2005 is bestemd voor ontwikkeling van dorpshuizen en multifunctionele centra op het platteland. Gedeputeerde Anita Andriesen: 'Het gaat vooral om extra geld voor dorpshuizen in de kleinere dorpen tot 1500 inwoners. Daarnaast willen we ook jaarlijks vier dorpshuizen of multifunctionele accommodaties in kernen met tussen de 1500 en 5000 inwoners ondersteunen.'

De provincie voert al meer dan 25 jaar beleid op het gebied van dorpshuizen. Er zijn in Friesland 229 dorpshuizen opgericht. De Stichting Samenwerking Dorpshuizen Friesland ondersteunt de vrijwilligers van dorpshuisbesturen en ontvangt hiervoor subsidie van de provincie. Doordat het voorzieningenniveau op het Friese platteland daalt, wordt een dorpshuis steeds meer gezien als een basisvoorziening. Ook in grotere dorpen staan de voorzieningen steeds meer onder druk. GS wil daarom de dorpshuizenregeling verbreden naar dorpen tot 5.000 inwoners.

Door maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing en toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen, krijgen dorpshuizen steeds meer functies. Naast een grotere bijdrage in de (ver)bouwkosten van dorpshuizen, vindt de provincie het ook belangrijk om te investeren in ondersteuning bij het realiseren en exploiteren van multifunctionele accommodaties, het opzetten van samenwerkingsverbanden en het ondersteunen van vrijwilligers.


---- --