VVD




8 sep 2004 - VVD pleit voor reclamevrij omroepbestel

VVD-Mediawoordvoerster Fadime Örgü wil een reclamevrij publiek omroepbestel. Door de STER-inkomsten weg te nemen, verdwijnt de verkeerde prikkel bij de omroepen om voor adverteerders aantrekkelijke en dus niet-onderscheidende populaire programma's te maken. Een reclamevrij bestel is noodzaak voor een publieke omroep die niet langer concurreert met het aanbod van de commerciëlen. Örgü deed het voorstel vandaag in een debat over de toekomst van de publieke omroep.

Het verlies aan inkomsten voor de omroep bedraagt 229 miljoen euro. Dat verlies kan worden opgevangen door één publiek net op te heffen en door te stoppen met het uitzenden van de Champions League. Door in Hilversum te werken aan een stevige vermindering van de bestuursstaf en terugdringen van de enorme overhead en bureaucratie kan nog eens een aanvullende 40 miljoen worden bespaard.

Ook de VVD ziet graag dat de publieke omroep zoveel mogelijk mensen bereikt. Dat streven naar hoge kijkcijfers mag echter nooit gepaard gaan met oneerlijke concurrentie met de commerciële omroepen, noch mag het ten koste gaan van de kwaliteit. Dat is op dit moment allebei wel het geval. Örgü: "Hoge kijkcijfers zijn een fijne bijkomstigheid, maar geen leidend streven.''