PERSBERICHT - 2004-09-08

Nieuwe opvallende service in samenwerking met Lonely Planet

Play Safe New Zealand: Veilig en gezond reizen

Nieuw-Zeeland presenteert een nieuwe, opvallende service voor reizigers die het land bezoeken: de gratis gids Play Safe, die toeristische informatie combineert met adviezen en tips over veiligheid en gezondheid. De regering en Tourism New Zealand werken bij dit project nauw samen met s werelds grootste uitgever van reisgidsen, Lonely Planet.

Het initiatief komt mede van de Accident Compensation Corporation, een organisatie in Nieuw-Zeeland die een algemene nationale ongevallenverzekering beheert en uitvoert. Een verzekering, waarop ook toeristen die het land bezoeken een beroep kunnen doen.

De samenwerking met Lonely Planet ligt volgens Tourism New Zealand voor de hand. De uitgever van reisgidsen en Nieuw-Zeeland richten zich namelijk beide op individuele, avontuurlijke reizigers, die op eigen houtje een streek of land verkennen.
Voor hen is veel informatie over hygiëne, medische hulp, verkeer en veilig & avontuurlijk reizen op een rij gezet. De gids besteedt ook aandacht aan de talloze buitensporten die bezoekers in het land kunnen beoefenen. Activiteiten die de adrenaline sneller laten stromen, maar tevens om extra voorzorgsmaatregelen vragen. Dit alles gecombineerd met informatie over bekende en onbekende attracties en bezienswaardigheden, maakt Play Safe tot een bijzondere en onmisbare gids.

Lonely Planet toont zich verheugd over de samenwerking, omdat Nieuw-Zeeland bij individuele reizigers momenteel zeer populair is. De uitgever riep Nieuw-Zeeland in zowel 2003 als 2004 uit tot de hottest destination in the world. Recent verdrong Lonely Planet New Zealand de gids over Australië als de best verkopende editie ter wereld.

De gratis gids wordt verspreid bij de nieuwe editie van Lonely Planet New Zealand en via de ruim 90 vestigingen van het Visitor Information Network. Reizigers kunnen alle informatie ook on line opvragen via www.newzealand.com

Nieuwe tours in Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland leent zich bij uitstek voor avontuurlijke tours. Het land kent dan ook een enorm aanbod aan trips & tracks, met een hoofdrol voor de natuur. Drie voorbeelden van nieuwe tours.


1. Ontdekkingstochten op en rond Stewart Island

Stewart Island Experiences biedt vanaf oktober 2004 een uitgebreid programma van tochten & trips op en rond dit derde eiland van Nieuw-Zeeland, dat onder de punt van het Zuidereiland ligt. De nieuwe service is een initiatief van touroperator Real Journeys en een lokaal gidsenkoppel, Sharan en Phil Caskey.

Hoogtepunt van het aanbod vormt een cruise op een 23 meter lange catamaran door de schitterende zee-inham Paterson Inlet. De boot meert onder meer aan op Ulva Island, voor een wandeling door een prachtig vogelreservaat.

Het programma vermeldt verder mountainebike tochten, rondvaarten en wandelingen over en rond het eiland, dat slechts 400 inwoners telt. 85 procent van het eiland behoort tot het Rakiura National Park, het nieuwste nationale park van Nieuw-Zeeland.

Meer informatie www.realjourneys.co.nz of www.newzealand.com


2. Eco-tour naar grootste zeegrot van de wereld

De beroemde duiker en zeefilmer Jacques Cousteau noemde de subtropisch Poor Knights Islands één van de tien beste duiklocaties op onze aardbol. Terecht, want jaarlijks bezoeken ruim 100.000 duikers van buiten Nieuw-Zeeland deze geliefde bestemming. De eilandjes aan de noordoostkust van het Noordereiland krijgen er vanaf november 2004 een nieuwe attractie bij: een eco-tour naar de grootste zeegrot ter wereld, Rikoriko Cave. De tour luistert naar de naam Cave Rider.

De Cave Rider combineert avontuur met een schilderachtige tocht langs de wonderen van de natuur. Deelnemers verkennen grotten en gewelven, ontdekken de kleurrijke leefwereld van vogels en vissen en verdiepen zich in de historie van de Maori.
De Rikoriko Cave is een van de highlights van de tocht. Deze grot ontstond 10 miljoen jaar geleden toen een vulkanische uitbarsting een enorme gasbel vormde . De akoestiek schijnt er geweldig te zijn; recent verzorgde de Nieuw-Zeelandse zanger Neil Finn er nog een optreden.

Meer informatie: www.diving.co.nz of www.newzealand.com


3. Met gids over de Lake Waikaremoana Track

Sinds kort kunnen reizigers onder leiding van een gids een tocht maken rond Lake Waikaremoana, bij Rotorua op het Noordereiland. De avontuurlijke wandelroute (track) bestond al langer, maar een programma met gids bestond nog niet.

Nu bestaat, dankzij reisorganisatie Walking Legends, ook voor minder grote avonturiers de mogelijkheid zich een weg te banen door het oerregenwoud, omringd door tropische begroeiing en zeldzame vogels, zoals de kiwi. En genieten van de uitzichten; beboste hellingen, serene meren en kristalheldere rivieren.

Walking Legends biedt twee verschillende tochten. De eerste is de vierdaagse Lake Waikaremoana Guided Walk, 45 kilometer lang door het Urewera National Park. De groep wandelt dagelijks vier tot acht uur. Met overnachtingen in eenvoudige, schone boshutten, met verwarming, kookgelegenheid en stromend water.
De tweede tocht is minder zwaar, met twee tot vier wandeluren per dag. Deze Urewera Discovery Tour duurt drie dagen, met verblijf in comfortabele lodges.

De Lake Waikaremoana Track behoort tot de negen grote wandelingen van Nieuw-Zeeland.

Meer informatie: www.walkinglegends.com of www.newzealand.com