Gemeente Alkmaar


Aanbieding nieuw boek over historie van het Alkmaarse stadhuis

Alkmaar, 6 september 2004

Op donderdag 9 september 2004 om 17.15 uur biedt de gemeentesecretaris van Alkmaar de heer drs. J.C.M. Cox, aan de heer drs. R.J. de Wit, oud-burgemeester van Alkmaar,
het eerste exemplaar aan van een nieuw boek over het stadhuis van Alkmaar. Het boek gaat over de eeuwenoude historie van het gebouw en verschijnt onder de titel: "Onse heerlijcke Stadt-huys binnen Alkmaar". De handeling vindt plaats in de consistoriekamer van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar, Koorstraat 2.

Restauratie
In de periode 2001 - 2003 vond de inwendige renovatie en restauratie plaats van het eeuwenoude stadhuis van Alkmaar. Daarbij ging het vooral om zaken als brandveiligheid en arbeidsomstandigheden in het kader van de Arbo-eisen, maar ook hebben er de nodige restauraties plaatsgevonden van de historische ruimten. Vanaf de start van de werkzaamheden is een bouwhistorisch adviesbureau ingeschakeld, dat een complete bouwhistorische opname heeft verzorgd. Ook heeft in dit kader een omvangrijk archiefonderzoek plaatsgevonden, zijn er dendrochronologische onderzoeken verricht, alsmede archeologische verkenningen in de binnentuin van het stadhuiscomplex. De neerslag van dit alles vindt u in het boek met als titel: "Onse heerlijcke Stadt-huys binnen Alkmaar", zoals het vermeld staat in de Kronyk van Alkmaar van Cornelis van der Woude uit 1658.

Boek
Het is ten minste opvallend te noemen dat van een dergelijk belangrijk historisch monument als het laatgotische stadhuis van Alkmaar nooit een doorwrochte studie is verschenen. Dit boek beoogt daarin te voorzien en bevat veel nieuwe gegevens en goed gefundeerde inzichten. Zowel archivalisch als bouwkundig bleek het bijvoorbeeld mogelijk het stadhuis circa honderd jaar ouder te dateren dan tot dusverre. Begin 2004 kwam een vermelding van het stadhuis in de Parochieregisters uit 1455 aan het licht. Archeologische verkenningen in combinatie met het bouwhistorisch onderzoek wezen op een ouder stadhuis uit het begin van de 15e eeuw. Voor de reconstructie van de interne indeling en het gebruik van de diverse kamers door de eeuwen heen bleken de inventarislijsten van de bodes uit de 17e en 18e eeuw een fantastische bron. Tevens zijn de nodige `faits divers' opgenomen die een levendige beschrijving geven van het gebruik van het stadhuis door de eeuwen heen.

Te Koop
Vanaf 10 september is het boek te koop bij het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar (Hertog Aalbrechtweg) en in de winkel van de Grote Sint Laurenskerk voor een bedrag van EUR 19,--. Vrienden van het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief, de Stichting Grote Sint Laurenskerk en de Historische Vereniging Alkmaar betalen op vertoon van hun vriendenpas c.q. lidmaatschapskaart EUR 14,--.

8 september 2004