VVD



Nieuws

9 sep 2004 - 'Uitgifte BTW-nummers aan
buitenlandse ondernemers duurt te lang'

De uitgifte van BTW-nummers aan een buitenlandse ondernemer die zich in Nederland wil vestigen, duurt momenteel zo'n vijf maanden. Dat heeft VVD-Kamerlid Charlie Aptroot ontdekt. Aptroot noemt deze termijn 'te lang'. Hij wil daarom opheldering van de staatssecretaris van Financien, Joop Wijn.

Aptroot vraagt in Kamervragen aan de staatssecretaris wat deze gaat doen om de termijn terug te dringen.

Vragen van het lid Aptroot (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën over de trage afgifte van BTW-nummers aan buitenlandse ondernemers.

1. Klopt het dat de Belastingdienst Limburg / kantoor buitenland te Heerlen op dit moment zo'n vijf maanden nodig heeft om een BTW-nummer af te geven aan een buitenlandse ondernemer die zich in Nederland wenst te registeren?

2. Klopt het dat men binnen de Belastingdienst Limburg / kantoor buitenland te Heerlen verwacht dat het binnenkort zes maanden zal duren voordat een BTW-nummer wordt toegekend?

3. Waardoor wordt deze oplopende achterstand gerechtvaardigd?

4. Vindt u het ook zorgwekkend dat er thans geen enkele lidstaat binnen de EU is waar het afgeven van een BTW-nummer aan buitenlandse ondernemers zoveel tijd vergt als in Nederland?

5. Er komen geluiden uit de praktijk dat de huidige situatie ertoe leidt dat buitenlandse ondernemingen zich door de lange wachttijd laten afschrikken en uitwijken naar de ons omringende landen. Dit leidt tot economische schade. Is dit een wenselijke situatie?

6. Deelt de staatssecretaris mijn overtuiging dat Nederland alles uit de kast moet halen om het vestigingsklimaat te verbeteren, om buitenlandse bedrijven en daarmee werkgelegenheid aan te trekken, en dat waar de ruimte voor nieuw beleid op dit gebied door de Europese Unie wordt beperkt het stroomlijnen van administratieve procedures die buitenlandse bedrijven dienen te doorlopen indien zij zich in Nederland vestigen des te belangrijker is geworden?

7. Gaat U iets doen om de afgifte van BTW-nummers aan buitenlandse ondernemers te bespoedigen, en zo ja, wat?

9 september 2004