Universiteit van Amsterdam

UvA Agenda

Optimale behandeling voor ovulatie-inductie


Promotie Geneeskunde


donderdag 9 september 12.00 uur

Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een hormonale verstoring die ertoe leidt dat de follikels in de eierstok niet goed uitrijpen en als kleine cysten in de eierstok achterblijven. Behandeling bestaat doorgaans uit toediening van het hormoon clomifeencitraat (CC). Voor vrouwen die niet op dit hormoon reageren kan laparoscopische electrocoagulatie (het inbranden van de cysten in de eierstokken) of ovulatie-inductie met het hormoon recombinant-FSH een alternatief zijn. Madelon van Wely onderzocht hoe de vrouwen het best behandeld kunnen worden. Beide methoden blijken veilig en effectief en leiden tot eenzelfde percentage doorgaande zwangerschappen na 12 maanden bij vergelijkbare kosten. Door vrouwen eerst te behandelen met electrocoagulatie en CC voordat besloten wordt tot behandeling met rFSH kunnen meerlingzwangerschappen worden voorkomen.

Mw. M. van Wely: Treatment regimens in ovulation induction and ovarian hyperstimulation. Promotoren zijn prof. dr. F. van der Veen en prof. dr. P.M.M. Bossuyt.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.