Gemeente Tilburg

Datum
25 augustus 2004
Uitnodiging aan de pers

De 'Blauwe Engel' na 50 jaar in oude glorie hersteld Werkgelegenheidsproject tROM Trein geslaagd, 51 mensen aan het werk

Hierbij nodigen wij u uit voor een unieke treinreis met de historische trein de 'Blauwe Engel'. De trein staat voor u klaar op:

donderdag 9 september a.s. om 16.15 uur
op het terrein van NedTrain (ingang NS-plein 3, Tilburg).

Deze trein is in het kader van een uniek werkgelegenheidsproject tROM Trein opgeknapt door 79 deelnemers met een bijstandsuitkering. tROM staat voor Tilburgse en Regionale bedrijven Ondernemen Maatschappelijk. Door het werken aan deze historische trein hebben maar liefst 51 van hen inmiddels een reguliere baan gekregen. Resultaat van hun werk is dat de 'Blauwe Engel' weer als nieuw is en tentoongesteld wordt in het vernieuwde Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht. Het spoorwegmuseum is momenteel gesloten vanwege een grootscheepse nieuwbouw en restauratie. De opening van het vernieuwde museum is voorzien in het voorjaar van 2005.

Sociale Zaken van de gemeente Tilburg werkt hierbij nauw samen met NedTrain, het Nederlands Spoorwegmuseum en Tilburgse en regionale werkgevers. Het doel is om de deelnemers via het werken aan de 'Blauwe Engel' toe te leiden naar een passende reguliere baan. Al eerder bouwden werkzoekenden de Tilburgse Prinsenwagen voor Carnaval als onderdeel van dit succesvolle werkgelegenheidsproject. Na de 'Blauwe Engel' zal nog ander historisch spoorwegmaterieel opgeknapt worden door Tilburgse werkzoekenden.

Officiële ingebruikname van de 'Blauwe Engel' wordt verricht door Nico Verhoek, locatiemanager NedTrain Tilburg, Lex van Marion, conservator van het Nederlands Spoorwegmuseum en Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg.

Motorrijtuig DE 41 de 'Blauwe Engel'
Op de nog niet geëlektrificeerde baanvakken in Nederland werden begin jaren '50 diesel-electrische treinstellen ingezet. Door hun kleurstelling kregen ze de bijnaam de 'Blauwe Engel' naar de beroemde film van Marlène Dietrich. Motorrijtuig DE 41 bood plaats aan 73 reizigers.

Speciale aandacht
Vanwege het beperkt aantal plaatsen in de trein is het van belang dat u zich aanmeldt voor deze unieke treinreis. Dit kan bij Ron de Rooij van de afdeling Marketing & Communicatie van Publiekszaken (013) - 542 9725, of e-mail: ron.de.rooij@tilburg.nl

Voor informatie:
Frans Jan Lathouwers, Concerncommunicatie gemeente Tilburg (013) 542 8991 Ron de Rooij, Publiekszaken gemeente Tilburg (013) 542 9725 Claudia Kuijpers, het Nederlands Spoorwegmuseum (030) 230 6259 Jan Stellingwerff, NedTrain (030) 300 4622

-----------------------

---- --