Ingezonden persbericht


Trefwoorden: communicatie, mensen met een zeer ernstige verstandelijke (meervoudige) handicap

Dubbelpromotie drs. Leendert van Dam en Mw.drs. Mirjam H.P. Roemer

In de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.

Titel: "Verstaanbaar maken; communicatie met mensen met een zeer ernstige verstandelijke (meervoudige) handicap: inventarisatie en overdracht van ervaringskennis".

Promotor: Prof.dr. A.Th.G. van Gennep; Co-promotor: dr. J. Stolk, Vrije Universiteit Amsterdam.

Donderdag 9 september 2004, 14.00 uur

In de ondersteuning van mensen met een zeer ernstige verstandelijke (meervoudige) handicap (cliënten) worden moeilijkheden ervaren in de communicatie. Deze cliënten uiten zich middels gedragingen en lichaamstaal. Velen verstaan deze 'taal' niet. Ervaren begeleidsters wel. In interviews is gevraagd naar de ervaringskennis van ervaren begeleidsters. Deze kennis is geïnventariseerd, geanalyseerd en overgedragen aan onervaren begeleidsters door middel van een cursus. Gebleken is dat de cursus effect heeft. Dit onderzoek toont het belang van die ervaringskennis; het is zichtbaar gemaakt en (succesvol) benut ten behoeve van het verbeteren van de communicatie.

Met het verstaanbaar maken van de signalen en de boodschappen aan de cliënt, heeft dit onderzoek een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van bestaan van deze cliënten.

De afdeling Communicatie en Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. pers@bu.unimaas.nl. De berichten van de UM staan op Internet www.unimaas.nl.