Ingezonden persbericht


Persbericht

Thailand in Woord en Beeld

Galerijtentoonstelling bij viering 400 jaar betrekkingen Nederland - Thailand

Vanaf 9 september in het Rijksmuseum voor Volkenkunde

De eerste diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Thailand dateren uit 1604, precies 400 jaar geleden. Om dit te gedenken, vinden in het Rijksmuseum voor Volkenkunde binnenkort verschillende activiteiten plaats. Een galerijtentoonstelling met zeldzame documenten uit unieke particuliere collecties. Daarnaast is er een foto-expositie, met een kleurrijke impressie van het boeddhisme in Thailand. Tenslotte is het Rijksmuseum voor Volkenkunde de locatie voor een driedaags symposium met verschillende internationale sprekers.

Galerijtentoonstelling

Verslagen van ontdekkingsreizigers, zeelui, handelaren, missionarissen, diplomaten en toeristen hebben de thuisblijvers altijd geboeid. Vanaf de zestiende eeuw zijn talloze reisjournaals en verslagen over Azië in Europa uitgebracht. Fictie en werkelijkheid lopen daarbij door elkaar heen. De gedreven geleerde en verzamelaar Henk Zoomers uit Amsterdam is in het bezit van een belangrijke collectie zeldzame boeken, reisverslagen en prenten. Voor de tentoonstelling in het museum is zijn verzameling aangevuld met kaarten en stadstekeningen uit de privé-verzameling van Gerard Kramer, Nederlands ambassadeur in Thailand van 2001 tot 2004. Aan de hand van deze unieke particuliere collecties, die vier eeuwen drukwerk beslaan, wordt een beeld gegeven van de visies van vooral Nederlanders op het oude Siam (nu Thailand). Het blijkt bovendien een bron van onschatbare waarde waarin nog veel niet ontdekte gegevens verborgen liggen.

Foto expositie

In opdracht van het IIAS (International Institute for Asian Studies) bezocht fotograaf Sietske de Vries onlangs Thailand. In het museum zijn achttien van haar kleurrijke impressies van boeddhisme in Thailand te zien. De foto's geven onder andere een indruk van uitingen van boeddhisme op eilanden in Zuid-Thailand. Ook zijn enkele eeuwenoude tempelcomplexen van Ayutthaya (de hoofdstad van Thailand tussen 1350-1767) te zien.

Symposium

In het Rijksmuseum voor Volkenkunde vindt op 9, 10 en 11 september het driedaags symposium 'Crossroads of Thai and Dutch History' plaats. Het symposium wordt geopend door Zijne Excellentie Thana Duangratana, de ambassadeur van Thailand. Verschillende internationale sprekers zullen ingaan op onder andere nieuwe onderzoeksresultaten en de uitbreiding van mogelijkheden tot de ontsluiting van documenten over Thailand.

De activiteiten rondom de viering van 400 jaar relaties Nederland-Thailand zijn mede mogelijk gemaakt door:

IIAS, VOC Fonds Den Haag, de Ambassade van Thailand, Den Haag, het CNWS (Centrum voor niet-Westerse Studies), Leiden en Thai Airways International.

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Steenstraat 1, postbus 212, 2300 AE Leiden T 071 5168 800 www.rmv.nl

Openingstijden:di tm zo 10-17 uur. Het museum is gesloten op maandagen, 3 oktober, 25 december en 1 januari.

Prijzen: voor bezoekers van de tentoonstelling 'Met Kuifje naar de Inca's' geldt een toeslag van ¤ 1,50.

Museumentree: volwassenen ¤ 6,50; kinderen/65+ en CJP ¤ 3,50; MJK geldig.

Op woensdagen is de entree voor vaste tentoonstelling gratis.


---



Ingezonden persbericht