Rabobank Nederland

Rabobank wil aandeel nemen van 35% in Poolse landbouwbank BGZ Rabobank Nederland, 03/09/2004 16:40
---

De Rabobank Groep wil een aandeel nemen van 35% in de Poolse bank BGZ. De raad van commissarissen van Rabobank Nederland heeft hiermee gisteren ingestemd. De aandeelhouders van BGZ zullen naar verwachting op hun jaarlijkse algemene vergadering van woensdag 9 september hiervoor eveneens het groene licht geven. Bank Gospodarki Zywnosciowej, zoals BGZ voluit heet, is de belangrijkste bank in de Poolse agrarische sector en voedselverwerking. Daarnaast richt de bank zich in toenemende mate ook op het MKB en op particuliere klanten. BGZ heeft circa 300 kantoren en is nu nog voor circa 70 procent eigendom van de Poolse staat en voor circa 30 procent van een aantal Poolse coöperatieve banken.

De deelname in BGZ past in de internationale country & farm banking-strategie van de Rabobank Groep. Daarbij gaat het om overname van - of strategische deelname in - kleinere financiële partijen, die opereren in de niet-stedelijke gebieden van ontwikkelde markten en die expansiemogelijkheden bieden op het gebied van retail banking voor boeren, MKB en particulieren.

Volgens drs. H. (Bert) Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Groep wil de Rabobank Groep haar positie in Polen de komende jaren aanzienlijk versterken.

"We zitten daar nu zo'n 10 jaar. Via onze vestiging Rabo Polska nemen we intussen 15% van de kredietverlening aan de voedselverwerkende industrie voor onze rekening. Via deelname in BGZ kunnen we nu ook een positie gaan opbouwen als retailbank voor boeren, MKB en particulieren. Ik zie onze voorgenomen deelname in BGZ als de opstap naar verdere uitbreiding van ons Poolse belang in de komende jaren", aldus Heemskerk.