Perdu

A.s. donderdag 9 en vrijdag 10 september om 20.30 uur:

Leesbaar Nederland, het audiovisueel-literair ensemble uit Amsterdam, keert dit najaar terug in Perdu. Na zich in vorige jaren te hebben vergrepen aan allerhande vormen warzin waarin sprake was van literaire liposuctie, grijze clowns en een dolgedraaide Asociatieman, is het collectief opnieuw rijp voor lichaamsgebonden performances, eigenhandig geknoopte klanktapijten en bevrijdende beeldstorm. Wat zoiets betekent als het zoeken naar nieuwe vormen van binaire geestverruiming, easy poetry en cinéma brut moderne. Maar zeker is dat niet. nieuw! nieuw! nieuw! nieuw! nieuw! nieuw! nieuw! nieuw! nieuw! nieuw! Onder het motto 'Waanzin overwint alles' timmert Leesbaar Nederland dit najaar twee spiksplinternieuwe shows aan elkaar tot monumenten van ongerijmdheid. Met 'Heimwee naar het Nu' en 'Nooit meer retro' parkeert het gezelschap de ratio in de vangrail van gezond verstand en geeft het ruim baan aan fabeltasten, utopisten en allround alfabetbezweerders. Leesbaar Nederland: tekst, beeld, klank. Plus wat ongekamde dans.

Over de deelnemers:

PJ Roggeband is tekenen/taal/theater. Hij verzamelt woorden voor zijn 'Elfletterig woordenboek', is gefascineerd door neologismen, maakt maskers en verdedigt het dadaïstisch erfgoed met verve. Roggeband werkte o.m. voor Dogtroep en Hotel Modern en was als De PJ Roggeband te zien bij Crossing Border en Poetry International.

Dick Tuinder is kunstenaar, schrijver en filmer. Hij schreef hoorspelen voor de RVU en publiceerde o.m. in de Volkskrant, Millennium en de Groene Amsterdammer. In 2003 was zijn werk te zien in het Centraal Museum in de tentoonstelling Sanctuary Mental Space (met Aryan Kaganof). Gedichten van een van zijn alter ego's verschenen dit voorjaar in De Revisor.

Paul Kempers is kunsthistoricus en woord-dompteur. Hij schreef een naslagwerk over theatergroep Alex d'Electrique en was kunstcriticus voor o.a. de Groene Amsterdammer. Voor zijn bijtend-barokke teksten over moderne kunst en alle misverstanden daaromtrent ontving hij in 1998 de Jan Bart Klasterprijs voor de kunstkritiek. In 2003-2004 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum.

Wim Conradi is sinds 1988 de vaste geluidsvormgever van theatergroep Alex d´Electrique. Hij werkte ook voor Toneelgroep Amsterdam, Carver, Bambi NUHR en Nederland 3. Hij is tevens verantwoordelijk voor het geluidsontwerp van de Parade-voorstelling Knuckles, die vorig jaar de publieksprijs won.

Saskia Rinsma is actrice/(toneel)schrijfster. Zij speelde o.m. bij Toneelgroep Amsterdam, Carver en Orkater. Rinsma schreef voor Bellevue: Straks, een lunchtheatervoorstelling en trad op bij Poetry International. Voor de RVU schreef zij met o.a. Dick Tuinder Familie Holland (winnaar Prix Europe 2003). Dit najaar is ze te zien in de muziektheatervoorstelling De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl.

Toegang: 6/5 euro
Kloveniersburgwal 86
Reserveren: 020 422 05 42