Gemeente Grave

Actie Ton voor Water; Hou schoon en vuil water apart

Als u meedoet aan de najaarsactie Ton van Water kunt u vele liters water besparen door het plaatsen van een regenton. Het regenwater dat u opvangt is immers te gebruiken om uw tuin te besproeien en planten water te geven. Een bijkomend voordeel is dat zo minder regenwater terecht komt in het riool. Waterschap Aa en Maas ondersteunt de actie daarom van harte en daagt u uit nog een stap verder te gaan: zorg ervoor dat het regenwater niet overloopt in het riool als uw regenton vol is! Door volledig af te koppelen zorgt u ervoor dat het schone regenwater in uw woonomgeving blijft en alleen afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat.

Verdien regenton terug!
De regenton die u tijdens de actie kunt aanschaffen heeft een inhoud van 210 liter. Hiermee vangt u een deel van het regenwater op dat anders vanaf uw dak in het riool terecht komt. De regenton kan echter niet al het water opvangen. Als de ton vol is, loopt het water weg via een korte slang, die aan uw ton is bevestigd. Deze kunt u in de afgezaagde regenpijp plaatsen. Dit betekent dat bij een stevige regenbui er toch nog een aanzienlijke hoeveelheid regenwater in het riool terecht komt. Kiest u er echter voor om al het regenwater in de bodem te laten zakken, naar uw vijver of een aangrenzend slootje te laten stromen, dan ontvangt u hiervoor namens waterschap Aa en Maas via uw gemeente een bedrag van 17,85. Dat is uw aankoopbedrag min de bijdrage voor de NOVIB van 5,=.

Voordelen afkoppelen

- Meer regenwater in de bodem dus minder verdroging
- Na hevige regenbuien minder riooloverstorten (uitlaatklep van het riool op sloten, vijvers, etc.).

- Lagere kosten voor transport en zuivering van afvalwater.
- Waterbesparing door het gebruik van regenwater.

Aan de slag
Afkoppelen is niet moeilijk, maar vergt wel maatwerk om het regenwater goed in de bodem te laten infiltreren. Hiervoor is bijvoorbeeld de bodemsoort en opbouw van uw tuin van belang. Bij de aanschaf van uw regenton ontvangt u meer informatie om afkoppelen in praktijk te brengen. U ontvangt dan ook een formulier om de subsidie aan te vragen en de subsidievoorwaarden. Voor vragen over afkoppelen kunt u terecht bij uw gemeente tel.nr. 477277.

Regenton bestellen
U kunt een regenton bestellen door overmaking van 22,85 op rekeningnummer 509392725 t.n.v. Regionaal Milieubedrijf in Cuijk, o.v.v. Regenton en uw volledige adres.
Het bedrag moet uiterlijk 30 september op bovengenoemde rekening overgemaakt zijn. U ontvangt een afhaalbewijs waarmee u uw ton van 16 t/m 23 oktober kunt afhalen bij de Boerenbondwinkel in Grave. Wilt u de ton eerst bekijken? Deze is t/m 30 september te zien in het gemeentehuis en de bibliotheek.