European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/102

Brussel, 6 september 2004

12129/04 (Presse 258)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unieover de instelling van een onafhankelijke kiescommissie in Burundi

De Europese Unie verheugt zich erover dat de Burundese regering, na goedkeuring door de nationale assemblee en de senaat, een onafhankelijke kiescommissie heeft ingesteld, die de hoofdrol zal spelen bij de organisatie van lokale, regionale, parlements- en presidentsverkiezingen. De EU beschouwt de instelling van de commissie als een belangrijke stap in de uitvoering van het vredesproces van Arusha. Door de oprichting van die commissie kunnen nu vorderingen worden gemaakt met de aanneming van een nieuwe grondwet en van kieswetten. De EU verheugt zich ook over de wet waarbij de Waarheids- en Verzoeningscommissie wordt ingesteld. Die commissie kan worden gezien als een belangrijk instrument voor verzoening en duurzame vrede, zoals overeengekomen in het vredesakkoord van Arusha. De EU verzoekt alle partijen deze wet met een zo breed mogelijke consensus aan te nemen.

De EU spoort de regering, de nationale assemblee, de senaat en alle politieke partijen van Burundi aan, onverwijld alle nodige maatregelen te nemen voor de organisatie van de verkiezingen, in overeenstemming met de agenda die het Regionaal Initiatief tijdens zijn vergadering van 6 augustus heeft bepaald, en zich in te zetten voor het akkoord inzake de verdeling van de macht dat is bereikt onder auspiciën van de Zuid-Afrikaanse vice-president Jacob Zuma, als facilitator van het Regionaal Initiatief. De EU roept voorts alle partijen op een consensus te bereiken over de beginselen inzake de verdeling van de macht, zodat de nationale assemblee de nieuwe grondwet kan aannemen binnen de door het Regionaal Initiatief gestelde termijn. De EU zou de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki willen gelukwensen met zijn inspanningen tijdens de onderhandelingen in Pretoria.

De EU herhaalt bereid te zijn Burundi bij te staan bij de organisatie van vrije en eerlijke verkiezingen en het bereiken van een duurzame oplossing voor de conflicten die het land de afgelopen decennia hebben gedestabiliseerd. In dit verband wijst zij erop dat er snel werk gemaakt moet worden van de demobilisatie van de gewapende groeperingen in het land en van de hervorming van de veiligheidssector, teneinde te zorgen voor duurzame vrede en stabiliteit.

De kandidaat-lidstaten Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.