Zeehondencreche Pieterburen

Gehannes rond Hannes

Sommige mensen, die niet bekend zijn met de unieke situatie van Hannes, de uit de dierentuin in Nordhorn ontsnapte zeehond, hebben reserveringen over zijn vrijlating in het wild.

Wij delen die zorg en zullen daarom alle mogelijke voorzichtigheid in acht nemen om dit proces zorgvuldig te laten verlopen. Maar het mag duidelijk zijn dat wij ons niet zo hebben ingespannen voor een jong en gezond dier, om hem vervolgens te repatrieren naar gevangenschap in Duitsland.

We hebben een aantal argumenten om ons standpunt te onderbouwen.


1. De Zeehondencrèche is ISO 9001-2000 gecertificeerd. Geen dierentuin haalt die status. De zorg, ervaring en de uitstekende quarantainefaciliteiten zijn optimaal voor een goede voorbereiding op de terugkeer naar de vrijheid.

2. De ouders van Hannes zijn afkomstig uit de Waddenzee. Via het opvangstation Friedrichskoog in Schleswig-Holstein zijn zij in de dierentuin terechtgekomen. Er vindt dus geen faunavervalsing plaats. (Dat zou het geval zijn wanneer dieren bijvoorbeeld uit een ander werelddeel zouden komen).

3. Hannes was 6 weken oud, was "afgespeend" (dronk niet meer bij zijn moeder) en zat met een andere zeehond in een apart bassin. Hij was niet meer afhankelijk van zijn moeder, en zijn moeder wilde niets meer van hem weten. (Jonge zeehonden blijven 4 weken bij de moeder en moeten dan zelf vis leren eten).

4. In de dierentuin was Hannes in de fase dat hij zelf moest leren eten. Dat ging echter nog niet goed; hij knabbelde wat aan kleine stukjes vis, maar was van 24 kg afgevallen naar 15 kg. (Wel was hij in de Vecht met een visje waargenomen).

Er is een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan, om Hannes te kunnen vrijlaten.


1.

Zijn bloedwaarden mogen geen afwijkingen vertonen.
2. Een diepgaand onderzoek naar o.a. aanwezige bacteriën moet uitwijzen dat hij geen ziektekiemen bij zich draagt.

Er zijn nogal wat redenen waarom Hannes WEL moet worden vrijgelaten.


1.

In Nederland wordt ieder jaar een aantal zeehonden vrijgelaten die zijn geboren in gevangenschap.

2. Onze overheid geeft vergunning om gefokte dieren uit dierentuinen vrij te laten in Zeeland.

3. In Pieterburen fokken wij niet met zeehonden. Wij zijn daar ook geen voorstander van. Bij ons komen alleen zeehonden in de opvang die in problemen zijn gekomen. Dat was ook het geval bij Hannes. Wij hebben geen vergunning om gefokte dieren vrij te laten. Die zullen wij voor deze situatie officieel aanvragen, maar aangezien onze collega's op Texel en een pretpark in Belgie ook zo'n vergunning van de Nederlandse overheid hebben, verwachten we geen problemen.
4. Voordat we met onze vangactie begonnen hebben we uitvoerig overleg gehad met de dierentuin. De dierentuin heeft afstand gedaan van de zeehond en is akkoord met vrijlating. Afspraak is afspraak!

Zodra Hannes een gewicht van minstens 35 kilo heeft, zullen wij alle stappen ondernemen om Hannes officieel zijn vrijheid terug te geven. Wordt vervolgd.