Ingezonden persbericht


KLM cargo en kunst & vliegwerk werken samen aan tentoonstelling

KLM

04/040

KLM CARGO EN KUNST & VLIEGWERK WERKEN SAMEN
AAN EXCLUSIEVE TENTOONSTELLING

AMSTELVEEN, 9 september 2004 - Dit jaar viert KLM haar 85 jarig bestaan. KLM Cargo - de vrachtdivisie van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij - viert dit onder meer door samen met het atelier Kunst & Vliegwerk een exclusieve tentoonstelling samen te stellen. Het atelier Kunst & Vliegwerk voor verstandelijk gehandicapte kunstenaars, is door KLM Cargo gevraagd om rond het thema "85 jaar KLM - Celebrating the Spirit" een visuele vertaling te maken van 85 jaar vrachtactiviteiten bij KLM.

De kunstenaars zijn daartoe op dinsdag 7 en woensdag 8 september 2004 bij KLM Cargo te gast geweest om op locatie inspiratie op te doen. In de vrachtloods van KLM Cargo op Schiphol Centrum werd een atelier ingericht waar de kunstenaars aan diverse doeken hebben gewerkt. De geluiden, beelden en geur van het vrachttransportproces brachten de kunstenaars in de juiste gemoedstoestand.

Op 9 en 10 oktober 2004 zullen de doeken te bezichtigen zijn tijdens een exclusieve expositie die enkel toegankelijk is voor KLM personeel en hun familieleden. Na afloop van de expositie zullen de werken onder meer te zien zijn in het atelier, annex winkel van Kunst & Vliegwerk aan de Sint Jorissteeg 22 in Leiden. Daar bestaat dan ook de mogelijkheid om de doeken te huren of te kopen.

Het werk van de artiesten staat bekend onder de noemer "outsider art": een zeer directe wijze om indrukken en emoties die de kunstenaars dagelijks bezig houden weer te geven . Zij worden daarbij nauwelijks beïnvloed door eigentijdse trends in beeldende kunst. De kunstenaars hebben geen speciale opleiding gevolgd. De keuze van het onderwerp, materiaal en methode zijn niet beperkt door gangbare inzichten in de wereld van de kunst. De begeleiders die werkzaam zijn bij het atelier stimuleren de creativiteit en persoonlijke ontwikkeling van de kunstenaar door het geven van suggesties, hulp bij het creatieve proces en het ontwikkelen van technieken.

Kunst & Vliegwerk geniet bekendheid in binnen en buitenland. Zo deden zij vorige jaar projecten met onder meer het Rapenburg Orkest en exposeerden zelfs in New York.

KLM Cargo heeft vaker samengewerkt met Kunst & Vliegwerk. Anderhalf jaar gelden maakte het atelier nog een plastiek om de komst van KLM Cargo's nieuwe vrachttoestellen te vieren; een exclusief geschenk voor de klanten van KLM Cargo. De bevlogenheid waarmee de kunstenaars aan het werk zijn en de telkens weer uitmuntende en inspirerende resultaten spreken de medewerkers van KLM Cargo bijzonder aan. De keuze voor Kunst & Vliegwerk komt mede voort uit KLM's maatschappelijke betrokkenheid met minder validen. Zo sponsort KLM een opleiding voor lichamelijk gehandicapte sporters aan de Johan Cruyff University en viert KLM dit jaar het vijfjarig jubileum van haar AirCares programma, waarin zij ook diverse organisaties gericht op lichamelijk en verstandelijk gehandicapten heeft ondersteund.

Voor meer informatie over het atelier Kunst & Vliegwerk bezoekt u www.kunstvliegwerk.nl