Den Haag, 9 september 2004

Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

over het uitzettingsbeleid ten aanzien van uitgeprocedeerde Tsjetsjeense asielzoekers

* Kent u de Netwerkuitzending waarin de heksenjacht op Tsjetsjenen in de Russische Federatie centraal stond?

* Herinnert u zich nog uw opmerkingen tijdens het Algemeen Overleg op 9 maart 2004 over onder meer uw brief van 17 december 2003 inzake de notitie over het beleid in bepaalde EU-lidstaten inzake asielzoekers uit de deelrepubliek Tsjetsjenië: Er zijn momenteel geen relevante nieuwe ontwikkelingen in de situatie en Er kan niet worden gesteld dat voor ontheemden elders in de Russische Federatie sprake is van een humanitaire noodsituatie ?

* Bent u van mening dat, gelet op de recente aanslagen in de Russische Federatie, die vooralsnog worden toegeschreven aan Tsjetsjenen, de (veiligheids)situatie voor teruggekeerde uitgeprocedeerde Tsjetsjeense asielzoekers is verslechterd?

* Vormen het voorgaande en de omstandigheid dat het uitzettingsbeleid onder meer is gebaseerd op het verouderde ambtsbericht van de minister van Buitenlandse Zaken van 14 mei 2003, voldoende aanknopingspunten om het beleid te wijzigen?

* Wanneer verwacht u dat een nieuw algemeen ambtsbericht van de minister van Buitenlandse Zaken inzake de situatie in Tsjetsjenië zal worden vrijgegeven, zodat u op basis hiervan een nieuw oordeel kunt vormen?

* Ligt het niet in de rede om, mede gelet op de verouderde informatie over de situatie in Tsjetsjenië, over te gaan tot opschorting van de uitzetting van Tsjetsjeense uitgeprocedeerde asielzoekers totdat een nieuw algemeen ambtsbericht inzake Tsjetsjenië is vrijgegeven en op basis hiervan door u een nieuw oordeel is gevormd?

Netwerk, 8 september jl.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2003-2004, 19 637, nr. 809, blz. 9