Dienstenbond CNV

Sligro neemt Ven over
09-09-2004

Onlangs werden wij geïnformeerd over de overname van groothandel VEN door Sligro. Naar aanleiding van de melding door Sligro hebben we contact opgenomen en gevraagd naar de gevolgen van de overname voor het personeel van zowel VEN als Sligro. Aan een overname zitten vaak veel gevolgen vast; u moet daarbij denken aan zaken als gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden, de werkgelegenheid, de plaats waar gewerkt wordt, het pensioen en prépensioen, de medezeggenschap etc. Op 20 september a.s. zullen wij hierover overleg plegen en dan hopen we antwoord te krijgen op al uw en onze vragen.

Arbeidsvoorwaarden
Voor zover als we dat nu kunnen zien, passen beide bedrijven de CAO voor de Groothandel in Levensmiddelen toe. Dat neemt niet weg, dat elk bedrijf daarnaast nog een aantal eigen regelingen heeft. Van de regelingen bij Sligro zijn we wel globaal op de hoogte, maar hoe zit dat bij Ven en hoe wordt met die arbeidsvoorwaarden omgegaan na de overname?

In de Wet is geregeld dat de werknemer met alle rechten en plichten mee overgaat naar de nieuwe werkgever; er kan dus geen sprake zijn van een proeftijd of van een slechter salaris of wat dan ook. Wat in de praktijk wel vaak blijkt, is dat de overnemende werkgever zijn bedrijfsspecifieke regelingen ook van toepassing wil laten zijn bij de overgenomen werkgever. Soms zijn die beter en soms zijn ze slechter. Om te voorkomen dat u er op achteruit gaat, moet er worden onderhandeld, door uw vakbond CNV Dienstenbond.

Werkgelegenheid
Wij weten nog niets over de gevolgen van de overname voor de werkgelegenheid. Blijft alles bij het oude? Worden afdelingen samengevoegd? Worden onderdelen gesloten of verplaatst? Want, de werkgelegenheid kan dan bijvoorbeeld wel zijn gegarandeerd, maar het is nogal wat als dat eerst in Diemen was en straks in Veghel; om maar een voorbeeld te noemen.

Prépensioen en pensioen
Sligro heeft een eigen pensioenregeling; hoe zit dat bij Ven? Gaat de pensioenopbouw over naar het Sligropensioenfonds? Welke gevolgen heeft dat?

Weer zomaar wat vragen die opkomen bij het denken over een overname.

Uw vragen
Ongetwijfeld heeft u vragen of opmerkingen die samenhangen met deze overname. Laat het ons weten. Alleen als we van u horen welke vragen u heeft, kunnen we die aan de orde stellen en zorgen dat u antwoord krijgt.

Leden tellen mee bij CNV Dienstenbond. Steeds meer werknemers in de handel realiseren zich dat ze baat hebben bij een betrouwbare bond die de belangen van de werknemers centraal stelt. Uw collega die nog geen lid is van de bond, mag meepraten, maar dan moet hij of zij wel lid worden van CNV Dienstenbond

Meer weten of iets doorgeven?
U kunt bellen naar (055)5772640 of stuur een email naar a.bulsink@cnvdibo.nl

20 september
Nadat we overleg hebben gevoerd, hoort u weer van ons.

P.S. Omdat het mensen raakt; omdat het mensen raakt voeren wij actie tegen de kabinetsplannen; kom mee demonstreren op zaterdag 2 oktober a.s. van 12.00 tot 14.00 uur op het Museumplein in Amsterdam.

Lees meer op deze site of www.nederlandverdientbeter.nl