Gemeente Delfzijl

Persbericht

08-09-2004
Collectieve oplossing afvalwaterlozing buitengebieden Delfzijl

Eerste IBA-systeem door gemeente Delfzijl geplaatst

INFORMATIE

Wethouder M. Scharft-Beerepoot van de gemeente Delfzijl plaatst woensdag 8 september 2004 het eerste Individuele Behandelsysteem voor Afvalwater (IBA-systeem) in de gemeente Delfzijl. De gemeente heeft eigenaren/gebruikers van buitengebieden van de gemeente Delfzijl die niet zijn aangesloten op het riool aangeboden om tegen zo laag mogelijke kosten een IBA-systeem te plaatsen. De Wet Milieubeheer bepaalt dat per 1 januari 2005 eigenaren/gebruikers van percelen niet langer meer ongezuiverd mogen lozen.
De eerste fase van dit project omvat de buitengebieden rondom Bierum, Holwierde en Krewerd. Het hele project moet in de zomer van 2005 zijn afgerond. De kosten van dit hele project bedragen 1.800.000,-.

De gemeente Delfzijl biedt eigenaren/gebruikers eenmalig kosteloos een IBA-systeem aan en plaatst deze. Het waterschap Noorderzijlvest of Hunze en Aa's zorgt voor het onderhoud van het IBA-systeem en het verhelpen van storingen. De eigenaren/gebruikers betalen het aansluiten van het vuilwaterriool van de woning op het IBA-systeem, een eenmalig aansluitrecht van
378,40 en een jaarlijks rioolrecht van 121,05.

Ongeveer 320 eigenaren/gebruikers van percelen hebben deze alternatieve oplossing aangeboden gekregen. De gemeente Delfzijl heeft vanuit maatschappelijke overwegingen (zorg voor het milieu) en de zorg voor haar burgers (rechtsgelijkheid in lasten tussen buitengebied en bebouwde kom) aangeboden gebruik te maken van een collectieve oplossing, waarbij de kosten voor de individuele eigenaren/gebruikers zo laag mogelijk blijven. De gemeente heeft ontheffing van de zorgplicht voor de 320 percelen. De eigenaar/gebruiker is dus in principe zelf verantwoordelijk voor het zuiveren van afvalwater.