PERSBERICHT - 2004-09-08

Toeristisch persbulletin Kroatië

Diepste afgrond ter wereld in Kroatische grot

Ø Diepste afgrond ter wereld in Kroatische grot Ø Varazdin: 500 kilometer fietsplezier
Ø Eiland Krk: de paden op de lanen in
Ø Kroatië: wakker worden als een filmster!
Ø Eiland Pag: Olympisch nagenieten
Ø Kroatië: relaxen op het lavendelbed

Diepste afgrond ter wereld in Kroatische grot
Onderzoekers hebben in Kroatië s werelds diepste verticale afgrond ontdekt. De immense kloof bevindt zich in het Velebit gebergte ten westen van de Meren van Plitvice. De kloof loopt eerst 62 meter schuin omlaag en duikt dan maar liefst ruim 500 meter verticaal de diepte in. Aan de uitmonding van de kloof lopen enkele stroompjes en heeft een relatief grote groep bloedzuigers zich meester van het gebied gemaakt.

De ontdekking van de diepste verticale kloof in Kroatië is geen grote verrassing. Van de twintig diepste kloven in de wereld zijn er twee in Kroatië gelegen. Het nieuwe record wordt echter niet aan deze lijst toegevoegd. De diepste kloof ligt namelijk op een diepte van 1.710 meter, maar duikt niet verticaal de diepte in, hetgeen de Kroatische kloof juist zo bijzonder maakt.

In totaal beschikt Kroatië over maar liefst 7500 grotten, die alle in lengte, diepte en grootte verschillen. Enkele van hen zijn ook voor bezoekers toegankelijk. Hiermee sluit Kroatië aan bij de zoektocht naar nieuwe ervaringen.

Meer informatie over grotten in Kroatië is te vinden op http://www.showcaves.com/english/hr/showcaves/. Informatie over Kroatië als vakantiebestemming kan worden verkregen via www.kroatischverkeersbureau.nl of via tel. 0900-20 22 102 (0.35 p/m).

Varadin: 500 kilometer fietsplezier
Na twee jaar hard werken, is de aanleg en markering van ruim 500 kilometer aan fietspaden in de regio Varadin, ten noorden van Zagreb voltooid. Hiermee beschikt de regio over een uitgebreid fietspadennetwerk bestaande uit 21 verschillende routes. Het kasteel Trakocan, gelegen in de gelijknamige plaats en ten noorden van Zagreb, vormt het middelpunt van het netwerk. Toeristen kunnen hier een fiets huren, waarna hun tocht door de bosrijke omgeving kan beginnen. De routes zijn nauwkeurig samengesteld: lokale wegen en bospaden leiden de fietser langs de mooiste plekjes in de regio.

Hoewel het netwerk de fietser een geruime keuze biedt, is de tweede fase van uitbreiding van het netwerk reeds gestart. De voltooiing van nog eens 350 kilometer aan gemarkeerde fietspaden staat gepland voor november dit jaar, waarna aansluitend aan de volgende 400 kilometer gewerkt gaat worden. Het uiteindelijke project bestrijkt meer dan 1000 kilometer aan uitgezette fietsroutes: in verschillende lengtes, niveaus en gebieden en goed aangegeven op een kaart. Het uiteindelijke project beperkt zich niet alleen tot Kroatië, maar sluit aan bij de internationale fietsnetwerken in Slovenië en Oostenrijk.

Naast de fietsroutes zijn ook 22 wandelroutes uitgezet die in totaal 262 kilometer beslaan. Via gedetailleerde kaarten kunnen toeristen hun routes plannen en ook zien welke moeilijkheidsgraad zij kunnen verwachten.

Meer informatie over Varadin en omgeving is te verkrijgen via het Kroatisch Verkeersbureau, www.kroatischverkeersbureau.nl of via tel. 0900-2022102.

Eiland Krk: de paden op de lanen in
Het eiland Krk, gelegen ten westen van het schiereiland Istrië, is gezegend met een prachtige natuur. Om deze mooie natuur, maar ook de culturele schatten op een zo goed mogelijke manier te ontdekken zijn er verschillende wandelroutes uitgezet over het eiland. Genieten van de rust, de ruimte en de oude gebouwen. De verschillende routes zijn te vinden in het zuidwesten van het eiland en zorgen in totaal voor ongeveer 40 kilometer wandelplezier. Elke route kent zijn eigen begin- en eindpunt .Hoewelderoutesgoedzijnaangegeven,krijgtelke wandelaar bij vertrek een duidelijk ingetekende kaart mee. Langs de weg is er voldoende gelegenheid om te stoppen bij mooie gebouwen en vergezichten. Een genot voor zowel de actieve als minder actieve stapper.

Meer informatie over het eiland Krk of toeristische informatie over Kroatië in het algemeen is te verkrijgen via
www.kroatischverkeersbureau.nl of via tel. 0900-2022102.

Kroatië: wakker worden als een filmster
Sinds kort is het mogelijk om in Kroatië wakker te worden als een filmster. Het zojuist geopende hotel The Movie Resort in het kustplaatsje Tribunj nabij Sibenik, neemt de bezoeker mee naar de wereld van film en entertainment: Hollywood. Een filmster worden is en blijft voor velen slechts een droom. Toch lijkt deze droom even werkelijkheid te worden na een nachtje slapen in het Movie Resort. De twaalf kamers, zes appartementen en één familieappartement zijn alle vernoemd naar een Hollywood-ster en het interieur past zich daarbij uitstekend aan. Wakker worden naast je idool, een drankje nuttigen in de Movie pub of aan het strand van Hawai. Je eigen maaltijd bereiden aan de tafel van de vikingen of bediend worden door een piraat of een ober in een Schotse kilt: films uit het heden en verleden vormen het decor.

Naast het onlangs geopende Movie Resort in Tribunj staan de Hollywood sterren ook centraal in The Movie Pub in Zagreb.

Meer informatie over The Movie Resort en The Movie Pub is te vinden op respectievelijk www.the-movie-resort.com en www.the-movie-pub.com. Meer informatie over accommodaties in Kroatië of Kroatië als vakantiebestemming is te verkrijgen via www.kroatischverkeersbureau.nl of via tel. 0900-2022102.

Eiland Pag: Olympisch nagenieten
Hoewel de Olympische Spelen in Athene inmiddels weer achter ons liggen, kan er in Kroatië nog volop nagenoten worden van de Olympische inspanningen. Onlangs is op het eiland Pag een Olympisch centrum geopend, waar zowel toeristen als de lokale bevolking hun favoriete Olympische sport kunnen beoefenen. Het hele centrum bestrijkt ruim 25.000 vierkante meter grond, waarbinnen verschillende sportvelden zijn opgesteld. Voor onder andere de Olympische sporten tennis, voetbal, beach volleybal en zwemmen kan men op Pag terecht. Alle terreinen zijn voorzien van de beste vloeren, die zijn gecertificeerd door overkoepelende organisaties als de UEFA en de FIFA. Ook aan ontspanning is gedacht. Want zoals het bekende gezegde na inspanning, komt ontspanning al aangeeft, mag vermaak in zon groots sportcomplex niet ontbreken. Een grote Olympische bar biedt plaats aan 250 mensen. Het Olympische centrum wordt geleid door een lid van het Kroatische nationale handbalteam Boidar Jovic.
Hoewel het centrum niet bedoeld is om Olympische kampioenen te trainen, biedt het de sportieve toerist wel volop mogelijkheden om te genieten.

Meer informatie over Kroatië als vakantiebestemming is te verkrijgen via www.kroatischverkeersbureau.nl of via tel. 0900-2022102.

Kroatië: relaxen op het lavendelbed
Kroatië is sinds kort een ontspannen uitgaansgelegenheid rijker. In de stad Biograd, ten zuiden van Zadar, werden onlangs de deuren van de lavendelbed bar geopend. Deze unieke uitgaansgelegenheid stelt de barbezoeker in de gelegenheid een bijzondere ervaring op te doen en relaxed thuis te komen na een avondje stappen. Een klein lavendelveld achter in de bar verspreidt de specifieke lavendelgeur over de gehele oppervlakte van de bar. Naast de welbekende barkrukken, beschikt de bar tevens over 30 relax stoelen en 16 bedden. Tot 12.00 uur kunnen de gasten er terecht voor koffie, waarna tussen 18.00 en 20.00 uur champagne cocktails, oftewel lichte biertjes van de tap worden geschonken. De avond wordt tussen 22.00 en 24.00 uur afgesloten met een keuze uit meer dan 30 cocktails en broodjes. Maar ook voor een echte energiebom kan men hier terecht. Verschillende vruchtensappen, gecombineerd met extracten uit de energierijke plant ginseng staan garant voor genoeg energie voor de rest van de dag. Het idee van de lavendelbar is afkomstig uit Australië waar het concept al de nodige successen heeft geboekt. Naast de bovengenoemde drankjes, heeft de bezoeker daarom ook keuze uit de beste wijnen, afkomstig uit zowel Kroatië als Australië.

Meer informatie over Kroatië als vakantiebestemming is te verkrijgen via www.kroatischverkeersbureau.nl of via tel. 0900-2022102.