PERSBERICHT - 2004-09-09

Proef voor vrij kamperen in Denemarken

Het zogeheten allemansrecht het recht voor iedereen om te gaan en te staan waar men wil, zoals dat al jaren in Zweden wordt toegepast geldt nu bij wijze van proef ook in Denemarken. Het betekent onder meer dat vakantiegangers in principe overal hun tent mogen opzetten.

In het kader van de proef mag dit in Denemarken echter tot 2006 slechts in dertig daartoe aangewezen bossen. Hiervan bevinden zich er 26 op jutland, twee op het eiland Langeland, één op het eiland Funen en één op het eiland Falster. Een gedetailleerd overzicht is te vinden op de internetsite www.sns.dk/telt.

Ter bescherming van de natuur gelden strenge regels waaraan kampeerders moeten voldoen. Zo mag men slechts één nacht op dezelfde plek staan. Ook mogen er maar twee tenten bij elkaar staan en is een driepersoonstent de maximaal toegestane grootte. Open vuur is verboden en gemotoriseerd transport op de bospaden is evenmin toegestaan. Bij het verlaten van de plek is men verplicht het afval mee te nemen.

Naast de dertig bossen die zijn aangewezen zijn er in Denemarken ook nog rond 750 plaatsen in de natuur waar een tent gratis of tegen een zeer geringe vergoeding mag worden neergezet. De voorzieningen bestaan meestal alleen uit stromend water, een plek waar kan worden gekookt en toiletten. Autos en campers zijn op deze plaatsen niet toegestaan.

Meer over deze eenvoudige kampeerplekken in de Deense natuur zijn te vinden op internet: www.teltpladser.dk. Voor meer info over vakantieland Denemarken: www.visitdenmark.com.