ANBO

Gemeenten missen zicht op minima

Gemeenten hebben lang niet altijd een overzicht van ouderen die onder het sociale minimum leven. Ze verzuimen deze gegevens op te vragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die ze op grond van privacyregels niet uit zichzelf mag verstrekken.

Dit blijkt uit antwoorden van minister De Geus van Sociale Zaken op vragen van het CDA. Vorig jaar zegde de bewindsman de Kamer nog toe dat gemeenten overzichten zouden ontvangen van ouderen met een onvolledige AOW-uitkering. Zonder die gegevens kunnen sociale diensten geen aanvullende uitkering bieden. Vooral alleenstaanden en allochtonen weten vaak niet dat ze recht hebben op een extra toelage en vragen er dan ook niet naar.

Kamerlid Van Oerle-van der Horst constateerde dat de gegevensuitwisseling tussen gemeenten en SVB vaak nog ontbreekt en riep haar partijgenoot ter verantwoording. Volgens De Geus hebben nu 81 gemeenten een cd-rom met de gegevens opgevraagd en ontvangen. Aan de verstrekking moet van het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) eerst een verzoek voorafgaan om te voorkomen dat de belangen van de betrokkenen worden geschaad.

Om gemeenten zover te krijgen dat ze de cd-rom opvragen, zal De Geus de kwestie aankaarten bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarnaast belooft hij de SVB te vragen om AOW-gerechtigden voor te lichten over de mogelijkheid om een onvolledige uitkering te laten aanvullen. 'Niet-gebruik van sociale zekerheidsuitkeringen, terwijl daar wel recht op bestaat, is een probleem dat nog altijd voorkomt', erkent de minister.