Radiologen borstkankeronderzoek onvoldoende zorgvuldig geweest
Bron: Rechtbank Zwolle

Datum actualiteit: 9-09-2004

De rechtbank is tot het oordeel gekomen dat twee radiologen van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Noord Nederland (BBNN), in een aan de rechtbank voorgelegd geval, niet de zorg hebben betracht die van een redelijk handelend en redelijk bekwaam radioloog verwacht mocht worden. Zij hebben ten onrechte een vrouw, bij wie enkele kleine verkalkingen waren geconstateerd, niet doorverwezen voor nader onderzoek. De vrouw is twee jaar na het borstkankeronderzoek aan de gevolgen van borstkanker overleden.
In een eerder tussenvonnis [LJN AO6195, Rechtbank Zwolle, 84211 HA ZA 03-255] had de rechtbank BBNN in de gelegenheid gesteld om uit te leggen waarom volgens haar de desbetreffende radiologen de geconstateerde verkalkingen als "zeer waarschijnlijk goedaardig" hadden mogen aanmerken. De rechtbank is van oordeel dat BBNN daarin niet is geslaagd.
De rechtbank wenst nu een (deskundigen)onderzoek in te stellen in verband met de vraag in hoeverre er een causaal verband bestaat tussen het onzorgvuldig optreden van de radiologen en de schade die de vrouw heeft geleden. Deze deskundige(n) zal/zullen zich vooral moeten uitlaten over de vraag of en in hoeverre aan de vrouw een kans op een beter behandelingsresultaat is ontnomen, nu de diagnose kanker pas later kon worden gesteld.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ9892

Zie het origineel